Polanski ne bo predsedoval podelitvi cezarjev

Odločitev je sledila valu neodobravanja zaradi odnosa z mladoletnico, zaradi katerega ga preganjajo že desetletija.

Objavljeno
24. januar 2017 16.57
V. U., STA
V. U., STA
Poljski režiser Roman Polanski se je po nedavnih protestih odločil, da ne bo predsedoval letošnji podelitvi francoskih filmskih nagrad cezar. Odločitev Francoske filmske akademije je namreč sprožila val neodobravanja feministk in ministrice Laurence Rossignol v zvezi z odnosom z mladoletnico, zaradi katerega režiserja preganjajo že več desetletij.

Cezarje bodo podelili 24. februarja v dvorani Pleyel v Parizu, nominirance pa bodo razglasili 25. januarja. Francoska filmska akademija je pred tednom dni sporočila, da bo Polanski na podelitvi nagovoril udeležence slovesnosti.

Izbira je izzvala protest gibanja Osez le feminisme (Drznite si feminizem), ki je odločitev Francoske filmske akademije označilo za sramotno. V petek se je protestnim izjavam in pozivom k bojkotu podelitve nagrad pridružila še francoska ministrica za pravice žensk Laurence Rossignol, ki je izbiro »kontroverznega filmarja« za predsedujočega podelitvi cezarjev označila za »presenetljivo in šokantno«.

Proti nastopu Polanskega na podelitvi nagrad je bila objavljena tudi peticija, s katero so zbrali 62.000 podpisov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Poljska in Francija zavračata izročitev režiserja

Polanski je odločitev o tem, da vlogo predsedujočega zavrne, sporočil preko svojega odvetnika Herva Temima. Ta je povedal, da je val neodobravanj globoko užalostil Polanskega in njegovo družino. Dodal je, da se je Polanski umaknil predvsem zato, da njegova prisotnost ne bi motila podelitve, na kateri mora biti v ospredju film, ne pa pozdravni nagovor predsedujočega.

V začetku decembra je sicer poljsko vrhovno sodišče zavrnilo izročitev z oskarjem nagrajenega režiserja ZDA. ZDA izročitev terjajo zaradi spolnega odnosa, ki ga je imel 43-letni Polanski s tedaj 13-letno Samantho Gailey leta 1977 v Los Angelesu po nekem fotografiranju.

Pred dejanjem naj bi Gaileyjevo tudi omamil. Polanski se je sojenju izognil tako, da je spolni odnos z mladoletnico priznal, a je zaradi bojazni pred kaznijo zbežal iz ZDA. Danes 83-letni francosko-poljski državljan Polanski trenutno živi v Franciji, ki ne izroča svojih državljanov drugim državam.

Režiserjev odvetnik je spomnil, da se je Polanski tudi tekom sodnega pregona proti njemu brez večjih težav in kritik na svoj račun udeležil številnih filmskih festivalov in prejel več nagrad.

Francoska filmska akademija se je Polanskemu med protesti postavila v bran. Predsednik akademije Alain Terzian ga je označil kot režiserja »nenasitne estetike«. Nekdanja francoska ministrica za kulturo Aurelie Filipetti pa je poudarila, da je velik režiser, ki mu je treba dovoliti, da predseduje podelitvi nagrad. »Gre za nekaj, kar se je zgodilo pred 40 leti. Ne moremo tega dogodka na plano potegniti vsakič, ko govorimo o njem,« je menila.

Režiserjeva tretja žena, francoska igralka Emmanuelle Seigner, je danes na svojem Instagramu objavila fotografijo gozda in ob njej zapisala, da se je zbudila »daleč stran od človeške zlobe, neumnosti... in laži«.