Poslednji del Hobita od danes v kinematografih

Včasih lahko le skupni sovražnik združi nekdaj miroljubna in prijateljska ljudstva.

Objavljeno
10. december 2014 15.45
Je. K., kultura
Je. K., kultura

Velik filmski spektakel Hobit: Bitka petih vojska režiserja Petra Jacksona danes prihaja v dvorane Cieplexxa po slovenskih mestih, v Ljubljani pa bo na ogled v Cankarjevem domu. Film je zadnji del trilogije po romanu Hobit J.R.R. Tolkiena, njegov širši kontekst pa tvori roman Gospodar prstanov in istoimenska filmska trilogija.

Hobit kronološko predhodi veliki pustolovščini o čarobnem prstanu, njegov zadnji filmski del zaobjema dogodivščine hobita Bilba Bisagina (Martin Freeman), Thorina Hrastoščita (Richard Armitage) in škratje tovarišije.

Tudi v Bitki petih vojska je v ospredju klasični pravljični motiv borbe med dobrim in zlim, pri čemer poskuša film nakazati, kako hitro lahko tudi plemenite duše zapadejo skušnjavam. Kralj škratov Thorin namreč po tem, ko si pribori svoj grad na Samotni gori in vse nekdanje bogastvo svoje kraljevine, podleže zmajski bolezni. Obseden je namreč s svojim zakladom, zaradi katerega izgublja razsodnost in pozabi na stara prijateljstva ter se izneveri celo zakonom časti.

Tako je pripravljen v vojno s svojimi nekdanjimi zavezniki vilini in ljudmi. Hobit Bilbo le za las prepreči klanje med nekdanjimi zavezniki, saj nekdanjim prijateljskim ljudstvom grozi veliko večja nevarnost, in sicer jih poskuša uničiti in si jih podrediti princ teme Sauron. Ta nad Samotno goro pošlje legije nasilnih in zlobnih orkov. Če naj premagajo velikega in nevarnega nasprotnika, morajo štiri vojske združiti moči.

Epohalna bitka je priložnost predvsem za Thorina, da si povrne nekdanji ugled, obenem pa tudi ostale junake postavlja pred izziv, da pokažejo svoj pogum in plemenitost duha ter osanejo zvesti svojim ljubeznim.

Kot je značilno za Jacksonov projekt adaptacij Tolkienovih romanov, je tudi v poslednjem Hobitu poudarek na fascinantnih množičnih bitkah, vznemeriljivih dvobojih in veličastnih scenah izmišljenjega sveta.