Poslovil se je francoski režiser Jacques Rivette

Francois Truffaut je zapisal, da se je zahvaljujoč Rivettu začel francoski novi val. Med njegove najbolj znane filme sodita Pariz nam pripada in L'Amour fou.

Objavljeno
29. januar 2016 16.00
V. U., STA
V. U., STA
V 88. letu starosti je umrl francoski filmski režiser Jacques Rivette. Poleg sopotnikov, kot sta Francois Truffaut in Jean-Luc Godard, je v 50. in 60. letih francoskemu filmu začrtal novo pot, ki se je zoperstavila komercialni kinematografiji. Med njegove najbolj znane filme sodita Pariz nam pripada in L'Amour fou, poročajo tuje tiskovne agencije.

Truffauta, Jean-Luca Godarda, Erica Rohmerja, Claudea Chabrola in druge predstavnike novega vala je Rivette spoznal v Parizu. Najprej je posnel kratka filma, nato je bil asistent Jeana Renoirja in Jacquesa Beckerja. Leta 1958 je bil skupaj s Chabrolom prvi od omenjene peterice, ki je začel pripravljati celovečerni film.

Eden najbolj prodornih in svobodomiselnih predstavnikov novega vala

Nastal je film Pariz nam pripada, s katerim je debutiral leta 1961, vsebuje pa že vse elemente, značilne za njegov opus: motiv zarote, izpeljan z labirintno narativno strukturo, gledališke vaje kot metaforo za umetniško ustvarjanje, prežemanje fikcije in realnosti v življenju oseb ter igranih in dokumentarnih prizorov v samem filmu, piše v Filmskem leksikonu.

Posnel je 28 filmov, med njimi še La Belle Noiseuse, La Religieuse, Le Pont du Nord in Va savoir. Pisal je tudi filmske kritike.

V uradu francoskega predsednika Francoisa Hollandea so zapisali, da je bil eden največjih filmskih ustvarjalcev, ki je zaznamoval številne generacije. Bivši predsednik filmskega festivala v Cannesu Gilles Jacob pa ga je označil za enega najbolj prodornih, domiselnih in svobodomiselnih predstavnikov novega vala.