Posneli film o Josipini Turnograjski

Kratek dokumentarec o prvi slovenski pesnici, pisateljici in skladateljici.

Objavljeno
08. julij 2015 13.32
Film o Turnograjski
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Preddvor – Ob prazniku občine Preddvor bodo jutri, 9. julija, v okviru slavnostne akademije premierno predstavili kratek igrano-dokumentarni film o prvi slovenski pesnici, pisateljici in skladateljici Josipini Urbančič Turnograjski.
Po besedilni predlogi ddr. Mire Delavec Touhami ga je v dveh snemalnih dneh posnela ekipa podjetja Produkcija Bakster.

Zgodba je postavljena v čas, ko Josipina spozna Lovra Tomana in se vanj zaljubi. V filmu Mira Delavec Touhami nastopi v vlogi povezovalke, Mirta Zajc pa odigra Josipino. Film bodo v prihodnje predvaljali v prenovljeni Josipinini spominski sobi na gradu Turn v Potočah pri Preddvoru, kjer je tudi živela.

Občina Preddvor od leta 2011 naprej praznuje občinski praznik v spomin na rojstvo Josipine Urbančič Turnograjske (1833–1854). Kot sedemnajstletna se je zaročila z Lovrom Tomanom, takrat priznanim pesnikom in govorcem, ločena zaljubljenca pa sta si v treh letih izmenjala več kot tisoč pisem, dolgih tudi do 25 strani.

Po poroki s Tomanom sta se preselila v avstrijski Gradec, Josipina pa je umrla kmalu potem, ko je rodila prvega otroka, stara še niti 21 let. Za njeno popularnost v Preddvoru je zaslužna predvsem Delavec Touhamijeva, ki je Turnograjski posvetila več knjig in skrbi za njen grob v Avstriji, že več let pa tudi osnovnošolce in dijake preko natečaja Po sledeh Josipine Turnograjske spodbuja k pisanju ljubezenskih pisem.

Lani, ob 160. obletnici Josipinine smrti, je občina Preddvor plačala obnovo Josipininega spomenika ob gradu Turn. Tudi občinsko priznanje za delo v kulturi se imenuje po umetnici, gre za t. i. plaketo Josipine Turnograjske.