Povratnik vodi med filmskimi finalisti

Nominacije za oskarje: Za najboljši film se letos poteguje osem del, ostra konkurenca zlasti med igralci.

Objavljeno
14. januar 2016 19.05
Jožica Grgič
Jožica Grgič
Največ nominacij za oskarja ima film Povratnik (The Revenant) režiserja Alejandra Iñárrituja, kar dvanajst, tudi za najboljši film. V tej kategoriji je poleg Povratnika nominiranih še sedem filmov.

Za najspestižnejšo nagrado se potegujejo še: Velika poteza (The Big Short), Most vohunov (Bridge of Spies), Brooklyn, Pobesneli Max: Cesta besa (Mad Max: Fury Road), Marsovec (The Martian), Soba (Room) in V žarišču (Spotlight).

Odkar so leta 2010 število del, nominiranih za najboljši film, povečali s pet na deset, so jih vsako leto v finale uvrstili devet, letos pa eno manj.

Film z največ nominacijami je epska avantura o preživetju legendarnega raziskovalca Hugha Glassa v ameriški divjini in o izjemni moči človeškega duha.

Razočaranja

Pobesneli Max ima drugo največje število nominacij, deset, tudi za najboljši film. Največje presenečenje je, da film Carol, ki je bil eden od favoritov že za zlati globus, mnogi pa so ga videli tudi že kot zmagovalca v bitki za oskarje, sploh ni med nominiranimi. Avtorjem filma ne preostane drugega, kot da se tolažijo s Cate Blanchett, ki je nominirana za glavno žensko vlogo v tem filmu. Njene realne možnosti pa je težko predvideti, saj se skupaj z njo za oskarja potegujejo še odlične Brie Larson za vlogo v Sobi, Jennifer Lawrence v Joy, Saoirse Ronan v Brooklynu in Charlotte Rampling v 45 letih.

Razočarani so gotovo tudi ljubitelji Vojne zvezd: Sila se prebuja, saj je ta film, ki prinaša fascinantni zaslužek, nominiran le v petih tehničnih kategorijah. Njegove možnosti za uvrstitev med finaliste bile majhne, saj bi mednje težko uvrstili dva znanstvenofantastična blockbusterja. Marsovec je bil za Ameriško filmsko akademijo čisto dovolj, podobno kot navadno tudi ne želi pretiravati s številom močnih studiev. Posebno dober dan je imel 20th Century Fox, ki je posnel tako Povratnika kot Marsovca.

No, da ne govorimo o razočaranju oboževalcev Quentina Tarantina, čeprav se mu kakšne posebno velike možnosti niso kazale. Njegovemu osmemu filmu Podlih osem po odličnem Djangu kljub odlični igralski ekipi ter izjemni glasbi legendarnega Ennia Morriconeja kritiki niso bili naklonjeni, prav tako ne žirija za zlate globuse., spregledala pa ga je tudi Akademija.

Ljubljenec Iñárritu

Že lani so člani Ameriške filmske akademije največ nominacij namenili Iñárritujevemu filmu, Birdmanu, ki je potem tudi prejel oskarja za najboljši film. Prav tako tuji dopisniki v Hollywoodu, ki podeljujejo zlate globuse, so zadnji dve leti temu režiserju izrazito naklonjeni. Tudi ti so lani Birdmana nominirali v največ kategorijah, vendar mu zlatega globusa niso podelili, medtem ko ga je letos za Povratnika dobil. Veliko vprašanje je, ali bo lahko osvojil srca kar dveh žirij in torej dobil še oskarja.

Film V žarišču, ki ga kritiki morda najbolj hvalijo med vsemi, nima velike sreče z nagradami, zdaj pa se kaže kot resen konkurent, saj je poleg za najboljši film nominiran še v petih kategorijah, tudi za režijo Toma McCarthyja in scenarij. Gre za zapleteno dramo o novinarski preiskovalni ekipi časopisa Boston Glolobe o pedofiliji v katoliški cerkvi v Bostonu. Odlična zgodba, odlična režija, izredna igralska ekipa (Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams ...), vznemirljiva tema dajejo filmu vse lastnosti za oskarjevskega zmagovalca.

Za najboljši tujejezični film je med finalisti povsem v skladu s pričakovanji madžarski Savlov sin, prvenec režiserja Laszla Nemesa, ki je v nedeljo osvojil zlati globus v tej kategoriji. V konkurenci so se znašli še danska drama Vojna (Krigen), kolumbijska drama Kačji objem (El abrazo de la serpiente), jordanski Theeb (Volk) ter turško-francoski Mustang.

Za oskarja za najboljši celovečerni dokumentarec se potegujejo Amy, Cartel Land, What Happened, Miss Simone?, Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom, Pogled tišine.

Končno DiCaprio?

Najbolj pričakovana nominacija za glavno moško vlogo je Leonardo DiCaprio za vlogo v Povratniku, najtežjo delo, kar jih je kdaj opravil, kot je dejal sam. Scenarij je nastal po istoimenskem romanu (po resnični zgodbi) Michaela Punka, ki je izšel leta 2002, s podnaslovom Roman o maščevanju. Igralec bi si končno zaslužil tudi oskarja, in ne zgolj nominacije. Znašel pa se je v močni konkurenci z Mattom Damonom, ki igra v Marsovcu, Bryanom Cranstonom v filmu Trumbo, Michaelom Fassbenderjem v vlogi Steva Jobsa in Eddiejem Redmaynom v Danskem dekletu.

Filmsko leto 2015 je bilo dokaj zanimivo, saj je prineslo nekaj dobrih, celo zelo dobrih filmov, bilo pa je tudi kar nekaj razočaranj. Vtis je, da izrazitih favoritov za oskarja ni, kakor so bili še pred nekaj leti, kar pa sami podelitvi daje tudi čar.

Zmagovalce bodo razglasili 28. februarja na prireditvi v Los Angelesu.