Pravi detektiv: Druga življenja (2. sezona, 5. del)

66 dni kasneje in spet smo na začetku ...

Objavljeno
20. julij 2015 19.50
Igor Harb, Mateja Košir, Vikend
Igor Harb, Mateja Košir, Vikend

Opozorilo: članek razkriva vsebino 3. dela, ki je na sporedu na HBO v ponedeljek, 20. 7., ob 3.00 in 20.05.

... Nov brutalni umor in ženska ter dva moža postave so v nekoliko spremenjenih vlogah ponovno na začetku preiskave, čeprav si še zmeraj ližejo rane od strelskega pokola, ki smo ga videli v prejšnjem delu in čeprav se jim še zmeraj ne sanja, kdo je umoril mestnega uradnika. Resda se jim pričenja svitati »zakaj«, a to ni dovolj za zanimivo epizodo.

Zakon in red

Prejšnji teden sem zaključil analizo Pravega detektiva z ugotovitvijo, da bo reševanje posledic masakra pravi dokaz kakovosti, a nas avtorji zaenkrat puščajo praznih rok. Še več, ne le, da ne dobimo pristnih dialogov med raznolikimi liki, namesto njih nam servirajo serijo bolj ali manj uradnih sestankov, ki tega okvirja niti ne presežejo, ko gre za pogovor med sestrama, možem in ženo ali dvema izgubljenima dušama, za kateri se je zdelo, da sta našli nekakšno povezavo. Slednje izvemo samo zato, ker je izrecno izpostavljeno na koncu pogovora oziroma sestanka.


Skupaj z mediacijama za skrbništvo in pritožbo proti policijskemu postopku epizoda povzame dinamiko in občutek tipske kriminalno-sodne serije kot je Zakon in red, kar je daleč od presežkov, ki smo jih upravičeno pričakovali.

 

Krivulja se obrača

Čeprav je Druga življenja zaenkrat nedvomno najslabši del sezone, pa tudi ob odsotnosti kreativnega navdiha zgodbo premakne nekoliko naprej. Vsi štirje junaki so ugotovili, da so ne le dosegli dno, temveč so tudi zatipali pot nazaj navzgor. To velja za njihova profesionalna, osebna in celo čustvena življenja, pa čeprav se vsi slepijo, da bodo na cilju našli srečo. Oglejmo si jih nekoliko podrobneje:

 

Frank in Jordan Semyon

Soočenje z realnostjo

Sprejmeta, da sta ponovno v gangsterskih vodah (čeprav Frank ne mara tega izraza in se vidi bolj v vlogi razrednega bojevnika) in da ne bosta mogla imeti lastnih otrok.

Vizija prihodnosti

Vrnitev k legalnem poslovanju in ustvarjanje družine s posvojenim otrokom. Hkrati: pravičniško maščevanje za poskus uničenja.

Spregledano

Mehičani, ki so ostali brez posla dobave drog, ter nevarno stkana mreža politikov in kriminalcev, ki stoji za umorom mestnega uradnika in uspešnim prikritjem dejanskega storilca, poleg tega pa še besen in izdan Velcoro.

 

Ray Velcoro

Soočenje z realnostjo

Prevzame trojno vlogo gangsterjevega varnostnika, zasebnega detektiva in policijskega preiskovalca in se celo sooči z dejstvom, da je umoril nedolžnega človeka.

Vizija prihodnosti

Možnost sodelovanja pri vzgoji svojega sina. Nič drugega.

Spregledano

Dejstvo, da se ga sin predvsem boji, in natakarica, ki ga poželjivo opazuje že vso sezono.

 

Ani Bezzerides

Soočenje z realnostjo

Prestajanje »terapije« zaradi očitanega spolnega nadlegovanja, prenehanje s popivanjem, vrnitev k natančnemu detektivskem delu, preiskavi pogrešanega dekleta, ki nikogar ne zanima, poslušanje svoje sestre Athene, ne da bi ji pridigala.

Vizija prihodnosti

Možnost vrnitve v pravo kriminalistično delo, poskus razrešitve otroških travm, navezave pristnih stikov z ljudmi okrog sebe.

Spregledano

Izpostavljanje sestre nevarnosti, ko skuša stopiti na prste dokazano močnim, povezanim in skorumpiranim ljudem.

 

Paul Woodrugh


Soočenje z realnostjo

Uspešno prekine nezdrav odnos s svojo materjo in se loti preiskave, vendar za družinsko življenje potrebuje alkoholno podporo.

Vizija prihodnosti

Fasada, ki jo skuša zgraditi: heteroseksualen cestni policist s srečno družino, ki v svoji preteklosti ni sodeloval v vojnih zločinih.

Spregledano

Tako spolne usmerjenosti kot zgodovine vojnih zločinov človek pač ne more izbrisati iz svoje osebnosti.

Druga življenja

Če ne drugega, je ta del vsaj izpostavil nepremostljivo razliko med življenjem, ki si ga junaki želijo, in tem, proti katerem drvijo, pa čeprav jih ujame v trenutku, ko razmišljajo najbolj trezno. Seveda bi si gledalci želeli to spoznati na bolj dinamičen, napet in predvsem pristen način kot v tej epizodi. No, naši upi so najbrž manj iluzorni, saj je naslednji del režiral Miguel Sapochnik, režiser najbolj odmevnega, osmega dela Igre prestolov, Ostro.