Premiera filma o Titovi vesoljski tehnologiji na De Nirovem festivalu

Svetovni krst filma Houston, imamo problem! režiserja Žige Virca, ki je sprožil burne odzive že z napovednikom, bo na festivalu Tribeca v New Yorku.

Objavljeno
04. marec 2016 14.03
V. U.
V. U.

Od objave prvega napovednika filma Houston, imamo problem! režiserja Žige Virca, koprodukcije Slovenije, Hrvaške, Nemčije, Češke in Katarja, so minila štiri leta, zdaj je nared.

Film, ki obuja hipotezo o obstoju jugoslovanskega vesoljskega programa, v kinematografih Slovenije in drugih držav na področju nekdanje Jugoslavije pričakujejo v začetku maja, svetovno premiero pa bo nekaj tednov pred tem doživel na drugi strani Atlantika.

Prodrl je v uradni program elitnega Filmskega festivala Tribeca, enega osrednjih ameriških festivalov neodvisnega avtorskega filma, ki ga je leta 2002 s partnerji ustanovil Robert De Niro. Letošnji bo potekal med 13. in 24. aprilom.

Kot pravi sporočilo za javnost, film Žige Virca (letnik 1987), ki je znan predvsem po dokumentarcih in kratkih igranih filmih, kakršen je Trst je naš!, s kombinacijo zgodovinskih dejstev, govoric in laži obuja zgodbo o pionirskem raziskovanju vesolja. Ta je več kot pol stoletja ostala skrita javnosti.

Prek vesoljske tekme do dolarjev

Film govori o hladni vojni, vesoljski tekmi in ameriškem pristanku na Luni, pri čemer znana dejstva o tej že pol stoletja oddaljeni zgodovini dopolnjuje z novim svežnjem dejstev, domišljije in zarot. Raziskuje mit o domnevnem ameriškem nakupu tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa v zgodnjih šestdesetih letih, ki je bil vreden več milijard dolarjev. Svež ameriški denar pa je bil ključni faktor relativno visokega življenjskega standarda v Jugoslaviji v obdobju do Titove smrti.

Po drugi svetovni vojni je jugoslovanska obveščevalna služba Titu odkrila domnevno izgubljene načrte Hermana Potočnika Noordunga za vesoljsko tehnologijo. Tito, ujet med vzhodom in zahodom, je izkoristil priložnost in izdal ukaz za začetek razvoja ambicioznega jugoslovanskega vesoljskega programa. Naposled je bil marca leta 1961 program prodan ZDA, dva meseca kasneje pa John F. Kennedy napove, da bodo Američani poslali človeka na Luno ...

Zgodba iz podzemlja

Film gledalca popelje tudi v nekdaj največji podzemni kompleks v Evropi, strogo varovano bazo vojnega letalstva Objekt 505 pri Bihaču, jugoslovansko različico ameriškega poligona za testiranje vojaške tehnologije Področje 51 (Area 51), v filmu pa gledalec sreča tudi Ivana, ki se vrne v domovino 50 let po tem, ko ga je vojaška varnostna služba poslala v ZDA, kjer je delal za Naso, upokojenega generala JLA Franca in Slavoja Žižka.

Na festivalu so film umestili v programski sklop Viewpoints, v katerem bodo prikazali 25 filmov iz 15 držav. Pri njegovi koprodukciji so sodelovale RTV Slovenija, HBO Europe in Westdeutscher Rundfunk (WDR), podprli pa so ga Slovenski filmski center, Hrvatski audiovizualni centar, Viba Film, MEDIA Creative Europe, Eurimages in Doha Film Institute.