Prve podobe filmske biografije Stephena Hawkinga

Film o legendarnem astrofiziku prihaja v kinematografe novembra. Objavljen je napovednik.

Objavljeno
08. avgust 2014 14.44
BRITAIN-ENTERTAINMENT-FILM-SCIENCE-PEOPLE-HAWKING
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Ob ogledu filma Theory of Everything (Teorija vsega), biografske filmske pripovedi o življenju legendarnega astrofizika Stephena Hawkinga, ki bo na velika platna prišla novembra, oči ne bodo ostale suhe, je prepričan marsikdo, ki si je že ogledal njegov napovednik. V le dveh dnevih, odkar so ga pri Universalu lansirali na youtube, si ga je ogledalo že skoraj pol milijona ljudi.

Vtis, ki ga ustvari, je osredotočenost na tisti prelomni izsek iz življenja danes 72-letnega avtorja prelomnih teorij o nastanku prostora in časa, ko se je v študijskih letih na Univerzi v Cambridgeu soočil z amiotrofično lateralno sklerozo, ki ga je skoraj povsem ohromila.

Ta je v njegovo življenje prišla leta 1963, le kmalu po začetku ljubezenskega odnosa z Jane Wilde, prijateljico njegove sestre. Diagnoza je bila katastrofalna, saj so mu zdravniki napovedali le dve leti življenja, ko jih je sam štel samo 21.

A je, kot je znano, prognozo premagal, čeprav ga je bolezen kasneje postopoma oropala skoraj sleherne možnosti gibanja in danes komunicira s pomočjo sintetizatorja govora. Ni pa ga oropala izjemne zmožnosti uvida v ustroj sveta; med drugim je znan po teorijah, da črne luknje izžarevajo radiacijo in da sta se prostor in čas začela z velikim pokom ter da jima je v črni luknji usojen tudi konec.

Z Jane, ki je Hawkingu v času katastrofalne zdravstvene prognoze in napredovanja bolezni stala ob strani, sta se poročila leta 1965 in seveda bo tudi njun odnos v ospredju filma, v katerem bo znanstvenika odigral Eddie Redmayne, Jane pa Felicity Jones. Film, ki ga režira James Marsh, dobitnik oskarja za dokumentarec leta 2009, temelji na knjižni avtobiografiji Jane Hawking Travelling to Infinity: My Life with Stephen (Potovanje v neskončnost: Moje življenje s Stephenom), objavljeni leta 2007.

Hawking in naslovna teorija vsega? »Nekateri ljudje bodo zelo razočarani, a ultimativne teorije, ki bi jo lahko formulirali kot končni seštevek načel, ni. Včasih sem sam to verjel, a sem spremenil mnenje,« je zapisal leta 2002.