Ptujski Kino brez stropa bo zaradi izpada financ dobil strop

Zaradi okrnjene kadrovske zasedbe so projekt preselili pod streho, v Mestni kino Ptuj.

Objavljeno
28. julij 2015 13.21
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Po petih izvedbah ptujskega poletnega kina na prostem so bili organizatorji letos zaradi finančnih težav in posledične okrnjene kadrovske zasedbe prisiljeni projekt preseliti pod streho. Kino brez stropa bo tako letos Kino s stropom v Mestnem kinu Ptuj.

Projekcije Kino brez stropa je Center interesnih dejavnosti Ptuj prvi dve leti prirejal na dvorišču Dominikanskega samostana, zadnja tri leta pa na Ptujskem gradu. A ker je postavitev kina v prijetnem zunanjem ambientu obilen finančni in kadrovski zalogaj, tega letos več ne zmore.

»Za selitev v dvorano smo se odločili zaradi vsesplošnega javnosektorskega varčevanja, ki smo ga bili kot javni zavod deležni tudi v našem centru interesnih dejavnosti. Pa tudi zato, ker smo že nekaj let kadrovsko zelo šibki, kar se letos z ukinitvijo programa javnih del še toliko bolj akutno pozna. Tako finančni kot kadrovski resursi so trenutno preslabi, da bi si lahko privoščili izpeljavo tako velikega projekta na prostem,« je za STA pojasnila Mateja Lapuh iz CID Ptuj.

Dogodki so bili v prejšnjih letih dobro obiskani, polno zasedene so bile še posebej večerne projekcije. »Lani smo prvič zabeležili več kot 3000 gledalcev,« je pojasnila Lapuhova. V dvorani mestnega kina je le okoli 150 sedežev, medtem ko je bilo na gradu prostora za okoli 350 ljudi, zato letos pričakujejo manjši obisk. Rezervacij sedežev ne bodo sprejemali, ker je vstop brezplačen.

Programska zasnova brez sprememb

Programska zasnova projekta kljub selitvi ostaja enaka kot v prejšnjih letih. »Letošnja sprememba je samo selitev pod strop mestnega kina, medtem ko programsko nismo delali nobenih kompromisov. Spet gre za izbor najzanimivejših, najbolj markantnih filmov pretekle kinematografske sezone. Imamo celo dve projekciji več kot lani,« je poudarila Lapuhova.

Program Kina s stropom se začne v ponedeljek, 3. avgusta s komično dramo Višja sila švedskega režiserja Rubena Östlunda. Do 9. avgusta se bo zvrstilo skupno 15 projekcij – enajst večernih projekcij bodo dopolnili dopoldanski filmi za otroke iz sklopa Kino vrtiček in filmi za novopečene starše iz sklopa Z dojenčkom v kino.

Na sporedu so med drugim še ruski film Leviatan Andreja Zvjaginceva, Dva dneva, ena noč bratov Dardenne, Ida Pawla Pawlikowskega, Locke Stevena Knighta ter Mamica Xavierja Dolana.

Organizatorji v selitvi vidijo tudi nekatere pozitivne znake. »Roko na srce, nekateri redni obiskovalci letnega Kina brez stropa na svoj lepi mestni kino čez leto kar malo pozabijo. Upamo torej, da bo najprijetnejša posledica naše letošnje odločitve to, da ljudi navdušimo za mestno kinodvorano in da bodo sedeže Mestnega kina Ptuj večkrat greli tudi v drugih letnih časih,« so povedali organizatorji.