Razcepljen - gneča v glavi

Film Razcepljen je upodobitev razcepljene osebnosti v režiji M. Night Shyamalan – Glavni lik ima disociativno motnjo identitete.

Objavljeno
20. februar 2017 11.24
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Režiser M. Night Shyamalan, znan po filmih s fantastičnimi in nadnaravnimi odtenki, se je tokrat odpravil na eno najbolj temačnih potovanj – v človeške možgane. Film Razcepljen, ki je od na sporedu ljubljanskega Koloseja, je napet triler, v katerem Kevina in njegovih triindvajset osebnosti prepričljivo upodobi James McAvoy.

Indijsko-ameriški režiser M. Night Shyamalan je v karieri ustvaril precej nenavadnih filmov, kot so Dogodek, Šesti čut, Nezlomljivi, Obisk, Podvodna deklica, Vas ob gozdu, Zadnji gospodar vetra, Znamenja in Čas po Zemlji, saj rad uporablja prvine fantastike, znanstvene fantastike in hororja. Tokrat se je v filmu Razcepljen vrnil k psihološkemu trilerju, v katerem ima glavno vlogo oziroma vloge Kevin z disociativno motnjo identitete, zaradi katere v njegovem telesu živi še triindvajset osebnosti. In kot da to ni dovolj, se poigrava še s fantastično teorijo, da si te osebnosti po svoje prikrojijo telo, v katerem so.

Nekega dne Kevin ukrade avtomobil s tremi najstnicami – ta prizor je izjemno zrežiran – in jih zapre v svoje prirejene podzemne prostore. Tam dekleta, ki skušajo pobegniti, spoznavajo njegove osebnosti, dokler nad njimi ne prevlada najzlobnejša in najmočnejša, ki ima nadnaravne sposobnosti in ji pravijo – Zver. Ta osebnost nadvlada vse druge, ki si pravijo – Horda. In ravno ko se vse razreši in si oddahnemo, v sklepnem kadru Bruce Willis, Shyamalanu ljub igralec, ki se pojavi le v tem prizoru, dvoumno zaključi film. Morda je to napoved nadaljevanja filma Nezlomljivi?

Izhodišče star psihološki učbenik

Izhodišče filma je več kot tri desetletja star psihološki učbenik, katerega trditve so znanstveno ovrgli, o večplastnih osebnostih oziroma bolnikih z disociativno motnjo identitete. Pravijo, da ima vsaka od identitet lasten vzorec zaznavanja, odnosa in razmišljanja o okolju in sebi. Prav tako naj bi se nekateri pacienti vsaki od teh osebnosti ­fizično prilagodili.

Zanimivo je, da je velik del filmske ekipe enak kot pri Obisku, pri katerem sta tudi kot producenta sodelovala Shyamalan in mojster grozljivk Jason Blum. Shyamalan je tudi tokrat napisal zgodbo in jo režiral. Po nekaj filmih, ki so zbegali tako gledalce kot filmske producente, se je Shyamalan vrnil z uspešnim Obiskom in nadaljuje uspešno vrnitev s filmom ­Razcepljen.

O temi filma, disociativni motnji identitete, je Shyamalan povedal, da »je ta motnja zelo zanimiva, predvsem zato, ker je tako kontroverzna in nima ne enoznačne podpore ne enoznačnega nasprotovanja. Med psihologi o tem ni enotnega mnenja, tako da ji verjame veliko ljudi. Jaz tudi, in to popolnoma. Tudi psihologi si postavljajo ista vprašanja kot gledalci filma Razcepljen, in sicer, koliko je res, koliko se da dokazati. Pa vendar filmske trditve temeljijo na dokazih o posameznih primerih bolnikov s to boleznijo. Čeprav je oseba slepa, lahko ena od njenih osebnosti vidi. Ena od osebnosti ima sladkorno bolezen, druge pa ne. Ena ima povišan holesterol, druge ne, ena je alergična na čebelji pik, druge ne. Gotovo je, da možgani močno vplivajo na našo telesno kemijo.«