Deloskop izpostavlja: animirani celovečerec Rdeča želva

Kinodvor, Ljubljana. Ob 13. in 19. uri.

Objavljeno
20. januar 2017 17.57
V. U.
V. U.

Animirani celovečerec Rdeča želva so lahko videli obiskovalci lanskega Liffa, kjer je v okviru Perspektiv dosegel nagrado fipresci mednarodne žirije združenja filmskih kritikov in novinarjev ter nagrado mladinske žirije Kinotrip, te dni pa vabi v ljubljanski Kinodvor.

Lirična animirana zgodba o brodolomcu in orjaški rdeči želvi, ki se spremeni v mlado žensko, s posebnostjo, da je brez dialogov, je francosko-belgijsko-japonska koprodukcija s podpisom nizozemsko-britanskega animatorja Michaëla Dudoka de Wita, njegov celovečerni prvenec, ki so ga pred Liffom lani premierno videli in z nagrado žirije posebni pogled ovenčali že v Cannesu.

V filmu, ki je prva mednarodna koprodukcija japonskega studia animiranih filmov Gibli – ta slovi predvsem po animejih, celovečernih japonskih risankah –, po eni plati poudarjajo preplet vzhodnih in zahodnih slikovnih vplivov, po drugi pa preplet ročnega risanja in digitalne animacijske tehnike. Michaël Dudok de Wit je že leta 2001 prejel oskarja za animirani kratki film Oče in hči, Rdečo želvo pa je ustvarjal kar deset let.