Roman Polanski na Poljskem prejel visoko nagrado

V Krakovu, kjer je odraščal, so mu podelili nagrado proti toku, a se je znova soočil tudi z zahtevo po izročitvi ZDA.

Objavljeno
05. maj 2015 15.41
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Že 81-letni poljski režiser Roman Polanski je bil po pisanju BBC na filmskem festivalu v Krakovu v domači Poljski deležen visoke nagrade proti toku, ob prejemu katere je izjavil, da je »skrajno ganjen«.

V Krakovu je preživel otroška leta in kot sin poljskega Juda doživel tudi holokavst. Njegova starša so Nemci deportirali. Oče je konfinacijo v Mauthausnu preživel, mater, ki je bila rojena v Rusiji in vzgojena katoliško, pa so umorili že kmalu po njenem prihodu v Auschwitz. Sam se je zatem pod drugo identiteto skrival pred Nemci.

»To je moje mesto. Leta, preživeta v Krakovu, so nedvomno izoblikovala moj umetniški nazor,« je izjavil na podelitvi, ob kateri je svoje dlani odtisnil tudi v mavec. Odtis bo na ogled v dvorani, posvečeni zvezdnikom neodvisnega filma.

A se je doma znova soočil tudi z zahtevo ZDA po izročitvi zaradi znane obtožbe iz leta 1977 o spolnem napadu na trinajstletnico. Pred obtožbo je zbežal v Veliko Britanijo in zatem Francijo, kjer ga je kot francoskega državljana zakon ščitil pred izročitvijo ZDA, ob obisku Švice leta 2009 pa te zaščite ni bilo. Švicarji s ga zaprli in mu zatem dodelili hišni pripor, leta 2010 pa naposled odločili, da ga ne bodo izročili ZDA. Znova je bil na prostosti.

Lani so ga na zahtevo ZDA zaslišali tudi poljski tožilci, saj je pristal na sodelovanje s poljskim pravnim sistemom. Do novega zaslišanja za zaprtimi vrati je prišlo tudi letos februarja, na sodišču pa bo znova 22. maja. A po mnenju mnogih ni verjetno, da bi Poljska Polanskega, ki velja za enega tamkajšnjih največjih umetnikov, izročila ZDA.

Tako že načrtuje snemanje novega filma na Poljskem, in sicer adaptacijo trilerja Roberta Harrisa An Officer and a Spy (Častnik in vohun), ki temelji na znani aferi Dreyfus v Franciji, na tedanji krivični obsodbi častnika Alfreda Dreyfusa, po rodu francoskega Juda, ki so ga Francozi obsodili leta 1894.