Romanovi, vladarji od Shakespeara do prve svetovne vojne

Anglež John Das je posnel serijo o Romanovih, dinastiji, ki je vladala kar tristo let in iz nepomembne Rusije naredila velesilo.

Objavljeno
25. avgust 2016 13.31
M. K., Vikend
M. K., Vikend

Zakaj ste izbrali obdobje Romanovih? O tem obdobju ruske zgodovine konec koncev ni bilo posnetih veliko dokumentarnih del.

Serija je prišla ravno v času, ko je BBC pripravljala veliko dramsko serijo, adaptacijo Tolstojevega romana Vojna in mir. Želeli so posneti dokumentarno oddajo o ruski zgodovini, ne le o obdobju, ko se dogaja Vojna in mir, ampak širšem obdobju ruske zgodovine. V začetku je bilo mišljeno, da bi dopolnila dramsko serijo, ponudila razlago zgodovinskega ozadja. Na BBC so menili, da bi Lucy (Worsley, op. p.) dobro predstavila zgodbo Romanovih in ker sem jaz in moji kolegi že delali z njo, so mi ponudili snemanje. Smo pa že takoj na začetku snemanja prišli do ugotovitve, da bi radi naredili oddajo, ki bi živela samo zase. Skupaj s sodelavci smo predstavili idejo BBC-ju in dobili zeleno luč.

Med snemanjem ste gotovo, kljub temu, da niste zgodovinar, dobro spoznali Romanove. Kaj je na vas naredilo največji vtis?

Osebno sem o Romanovih pred snemanjem vedel zelo malo, imel sem osnovno šolsko znanje. Kar me je resnično presenetilo, je bila njihova ogromna moč, ki so jo imeli presenetljivo dolgo obdobje. Njihova vladavina se je začela tik pred smrtjo Shakespeara in trajala vse do prve svetovne vojne. 300 let, to je zelo dolga doba za vladavino ene dinastije. Prav tako tudi sama moč, ki so jo imeli v Rusiji in tudi v svetu. Peter Veliki je Rusijo spremenil iz precej nepomembne države v evropskega igralca, Katarina Velika v svetovno silo. Ne pozabimo tudi pomembne vloge Aleksandra I. pri zmagi nad Napoleonom.

Imate svojega priljubljenega Romanova?

Katarina Velika je bila izjemna zgodovinska osebnost. Bila je precej neusmiljena v tem, kako je prišla na oblast, je pa svojo moč skušala izkoristiti tudi za pozitivne stvari. Uvedla je, denimo, prakse, kot so cepljenje proti črnim kozam, spodbujala je izobraževanje. Prav tako je skušala, čeprav ji to ni uspelo, izboljšati življenjske pogoje revnih podeželskih množic. Na začetku je poskušala, a naletela na odpor ruske družbene elite. Mogoče je prehitro obupala, a očitno se je odločila, da v tej bitki ne more zmagati in bi jo lahko stalo položaja. To je bil neuspeh njene vladavine. Jo je pa odlikovala tudi izjemna odločnost in predanost obveznostim. Stvar, ki ti ostane v spominu, je to, da je na jutro svoje smrti zgodaj vstala, da odgovori na rutinsko kraljevo korespondenco. Ne glede na vso moč in bogastvo se je le trudila, da svoje delo opravi po najboljših močeh. Lastnost, s katero se zelo dobro poistovetim!

Je še kakšna druga osebnost iz serije, mogoče ne iz vrst vladarjev, ki bi jo izpostavili?

Govorimo, recimo, tudi o Rasputinu. To je eno od imen, ki je precej poznano in zato je dobil prostor v zadnji epizodi. Ni iz vrst Romanovih, je pa postal precej vpliven in precej nevaren lik. Želeli smo pogledati in razumeti, kakšna je bila njegova vloga v zgodbi Romanovih. Ta je zelo presenetljiva in precej šokantna.

Kaj je bila najtežja stvar pri snemanju takega dokumentarca?

Romanovi so tako obsežna, epska tema in spremeniti jo v 3-urni TV program, ki bo gledalcem v užitek in hkrati ne preveč zgoščen ali površen, je velik, a hkrati tudi vznemirljiv izziv. Pri tem se moraš spopadati tudi z izzivi snemanja - kaj lahko posnameš v času, ki je na razpolago? Do katerih lokacij lahko dobiš dostop? Vse do konca uredništva se skušamo odločiti, kaj obdržati in kaj izpustiti. Na koncu gre samo za to, da poveš dobro, resnično zgodbo. Imeli smo srečo, da smo imeli tako zanimivo temo.

Zakaj bi gledalcem priporočili, da si ogledajo serijo? Bodo izvedeli nova zgodovinska dejstva, dobili nov pogled?

Nismo ravno nameravali odkrivati novih dokazov, ampak bolj povedati epsko zgodbo na jasen in zanimiv način. Želeli smo narediti serijo, ki bo gledalcem, tudi tistim brez znanja ruske zgodovine, v užitek in jih bodo prevzeli izjemni karakterji in lepe lokacije ter tako bolje razumeli Rusijo.

Kaj pa so vaši najljubši deli iz vsakega od treh delov serije?

Moji najljubši trenutki vključujejo kader v prvi epizodi na krovu replike fregate Petra Velikega, imenovane Shtandart. Lucy je morala celo upravljati ladjo – zelo dobra je bila pri tem – in z uporabo kamer na dronu smo dobili nekaj spektakularnih posnetkov ladje v akciji. Zanimivo je, da celotnega dela nismo posneli na Baltiku, ampak v kraju Poole Harbour v Angliji, le 2 uri vožnje od moje pisarne! V drugi epizodi gremo pod prekrasne fontane Petrovega dvorca (palače Peterhof) in Lucy jih pomaga vklopiti. Precej smešen kader, ker Lucy nosi visoke pete in poletno obleko v tem temnem in vlažnem podzemlju – na srečo ji ni spodrsnilo. V tretji epizodi je zgodba o umoru Rasputina, to je precej temna epizoda z elementi črne komedije – vrsta pripovedi, ki jo Lucy pove še posebej dobro.