Šestdnevni Grossmanov festival se je končal s parado zombijev

Za najboljši film tekmovalnega dela festivala je žirija razglasila film Aurora litovske režiserke Kristine Buožyte.

Objavljeno
20. julij 2013 22.50
Zombi parada Grossman
J. P. , Murska Sobota
J. P. , Murska Sobota

Ljutomer - Grossmanov festival fantastičnega filma in vina, ki še deveto leto Ljutomer vsako poletje za kratek čas spremeni v evropsko prestolnico horrorja in drugih mejnih filmskih zvrsti, se je nocoj končal s parado zombijev in razglasitvijo rezultatov.

Letos se je v domači maskirnici ali v festivalski maskerski delavnici beograjske skupine Mad squirrel v grozljive prikazni iz onostranstva dalo spremeniti kakšnih sto udeležencev, kar je nekaj manj kot v boljših časih, a še vedno so za dobre pol ure z grozo napolnili ozke uličice starega ljutomerskega mestnega jedra.

Še pred parado zombijev so organizatorji v stilu usmeritve festivala pripravili še tekmovanje za kraljico krika in norega kralja. S svojima krikoma, po katerih je ledenela kri v žilah, sta zmagala Nejc Leskovšek in Tamara Langus. V festivalskih dneh so se zvrstile tudi igralska, maskerska in filmska delavnica, brezplačne projekcije tekmovalnih filmov pa so v šestih dneh obiskovalci lahko spremljali na več koncih mesta.

Častni festivalski nagradi Častni hudi maček sta dobila najpomembnejša gosta festivala, italijanski igralec Franco Nero in režiser Enzo Castellari.

Zmagovalni film v glavni tekmovalni kategoriji letošnjega festivala fantastičnega filma in vina Grossmann je koprodukciji film režiserke Kristine Buožyte Aurora (Vanishing Waves), ki je prejel nagrado hudi maček. Posebne omembe je bil deležen britanski film Lahko vas ubijem? (May I Kill U?) režiserja Stuarta Urbana.

Slakovega hudega mačka za najboljši kratki film je letos prejel režiser Patrick Bagot za francoski film Antoine in junaka (Antoine et les héros).

V kategoriji glasbenih dokumentarcev je dobitnik nagrade hrvaški film režiserke Ines Pletikos Kako smo vstopili v Evropo: primer SexA (Kako smo ušli u Europu: Slučaj SexA).

V posebni tekmovalni kategoriji Evropske federacije festivalov fantastičnega filma Melies d'Argent je slavil srbski film režiserja Andreja Boke Zgodba o stanovalcih zidov (The Tale of the Wall Habitants).

Vinski šampion hudi maček je tokrat šel v roke prleškemu vinarju iz Turistične kmetije Hlebec za vino Rumeni muškat, letnik 2012.

Nagrada iz kategorije Mala delavnica groze, kjer mladi filmski ustvarjalci v času festivala posnamejo film, je žirija letos podelila ekipi iz Ormoža za film Deveto življenje mladega filmarja Staša Milovanovića, so še navedli organizatorji.