Seveda so šli še enkrat po svoje

Sprememba financiranja s strani SFC otežuje dokončanje filma Gremo mi po svoje 2 v predvidenem roku.

čet, 23.08.2012, 12:00

Gremo mi po svoje, veliki­ filmski hit izpred nekaj let z 210.000 kinematografskimi gledalci, dobiva nadaljevanje. To je film Gremo mi po svoje 2, ki so ga snemali v preteklih tednih na Bovškem in v Triglav­skem narodnem parku.

Režiser in scenarist je isti, Miha Hočevar, producent Vertigo Emotionfilm tudi, pa tudi del igralske ekipe na čelu z Jurijem Zrnecem poznamo že iz prvega dela. Zgodba je seveda nekoliko drugačna. V prvem delu je nadobudne tabornike v njihovem obsoškem taboru presenetila skupina deklet, ki se je naselila v sosednji tabor, tokrat pa jih je iz ustaljenega taborniškega življenja predramil rod štajerskih tabornikov.

Kot da tekmovalnost med obema vodjema taborov ter najstniške iskrice in nagajivosti niso dovolj, se pojavi še zatežena inšpektorica, ki preverja, ali je vse v skladu z novimi evropskimi predpisi. Skratka, pred taborniki je vroče in pestro poletje, ki ga ne bo mogoče zlahka pozabiti.

Snemanje je potekalo med 20. junijem in 14. avgustom, imeli so 39 snemalnih dni. V poročilih s snemanja smo prebrali, da je bila ena večjih težav huda vročina, enega od statistov so morali rehidrirati celo gorski reševalci.

V igralski zasedbi so poleg Zrneca­ še Tadej Koren Šmid, Jure Kreft, Matevž Štular, Tadej Toš, Jana Zupančič, Mateja Pucko, Sabina Kogovšek Zrnec, Sandi Pavlin, Milena Zupančič, Mohor Pleničar, Uroš Kaurin, Luka Cimprič, Larisa Lara Pohorec, Erik Oprešnik in drugi.

Velik del mladih igralcev je bil izbran na večmesečnih avdicijah, ki so potekale v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kranju, Kopru, Novi Gorici, Novem mestu, Ptuju in Bovcu. Nanje se je prijavilo več kot pet tisoč kandidatk in ­kandidatov.

V avtorski ekipi so producent Danijel Hočevar, direktor filma Matija Kozamernik, direktor fotografije Simon Tanšek, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, montažer Andrija Zafranović, oblikovalec zvoka Julij Zornik, scenograf Miha Ferkov, kostumografka Katja Hrobat in drugi.

Zaradi varčevanja manj sredstev

Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo Emotionfilm je povedal, da znaša proračun filma nekaj čez 1,5 milijona evrov, od tega je delež sofinanciranja Slovenskega filmskega centra (SFC) 730.000 evrov. Vendar so prejšnji teden prejeli pismo, v katerem jih je SFC obvestil, da bodo zaradi državnega varčevanja in zmanjšanja sredstev, ki jih SFC dobi od ministrstva, od njih prejeli manj denarja.

Namesto predvidenih vsaj 547.500 evrov oziroma morda celo 693.500 evrov, ki bi jih morali prejeti letos, bo SFC producentu filma Gremo mi po svoje 2 letos zagotovil le 430.000 evrov. Pristojni na SFC so dodali, da bodo, če se jim bodo v letošnjem finančnem načrtu sprostila kakšna sredstva, poskusili zagotoviti več od tega.

Glede na finančni tok, ki je potreben za financiranje produkcije filma, ta odločitev SFC onemogoča predvideno dokončanje filma do začetka prihodnjega leta s premiero februarja 2013, pravi Danijel Hočevar. Ostalo dobro polovico potrebnih sredstev je producent pridobil sam.

Povezane novice

Oni pa že drugič po svoje
4. avgust ob 21:00
Hollybovec: En cel pa še tri četrt drugega dela mladinske superuspešnice je pod streho.
Gongovci o gongih
18. december ob 18:08

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se