Seveda so šli še enkrat po svoje

Sprememba financiranja s strani SFC otežuje dokončanje filma Gremo mi po svoje 2 v predvidenem roku.

Objavljeno
23. avgust 2012 12.23
Valentina Plahuta Simčič, kultura
Valentina Plahuta Simčič, kultura

Gremo mi po svoje, veliki­ filmski hit izpred nekaj let z 210.000 kinematografskimi gledalci, dobiva nadaljevanje. To je film Gremo mi po svoje 2, ki so ga snemali v preteklih tednih na Bovškem in v Triglav­skem narodnem parku.

Režiser in scenarist je isti, Miha Hočevar, producent Vertigo Emotionfilm tudi, pa tudi del igralske ekipe na čelu z Jurijem Zrnecem poznamo že iz prvega dela. Zgodba je seveda nekoliko drugačna. V prvem delu je nadobudne tabornike v njihovem obsoškem taboru presenetila skupina deklet, ki se je naselila v sosednji tabor, tokrat pa jih je iz ustaljenega taborniškega življenja predramil rod štajerskih tabornikov.

Kot da tekmovalnost med obema vodjema taborov ter najstniške iskrice in nagajivosti niso dovolj, se pojavi še zatežena inšpektorica, ki preverja, ali je vse v skladu z novimi evropskimi predpisi. Skratka, pred taborniki je vroče in pestro poletje, ki ga ne bo mogoče zlahka pozabiti.

Snemanje je potekalo med 20. junijem in 14. avgustom, imeli so 39 snemalnih dni. V poročilih s snemanja smo prebrali, da je bila ena večjih težav huda vročina, enega od statistov so morali rehidrirati celo gorski reševalci.

V igralski zasedbi so poleg Zrneca­ še Tadej Koren Šmid, Jure Kreft, Matevž Štular, Tadej Toš, Jana Zupančič, Mateja Pucko, Sabina Kogovšek Zrnec, Sandi Pavlin, Milena Zupančič, Mohor Pleničar, Uroš Kaurin, Luka Cimprič, Larisa Lara Pohorec, Erik Oprešnik in drugi.

Velik del mladih igralcev je bil izbran na večmesečnih avdicijah, ki so potekale v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kranju, Kopru, Novi Gorici, Novem mestu, Ptuju in Bovcu. Nanje se je prijavilo več kot pet tisoč kandidatk in ­kandidatov.

V avtorski ekipi so producent Danijel Hočevar, direktor filma Matija Kozamernik, direktor fotografije Simon Tanšek, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, montažer Andrija Zafranović, oblikovalec zvoka Julij Zornik, scenograf Miha Ferkov, kostumografka Katja Hrobat in drugi.

Zaradi varčevanja manj sredstev

Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo Emotionfilm je povedal, da znaša proračun filma nekaj čez 1,5 milijona evrov, od tega je delež sofinanciranja Slovenskega filmskega centra (SFC) 730.000 evrov. Vendar so prejšnji teden prejeli pismo, v katerem jih je SFC obvestil, da bodo zaradi državnega varčevanja in zmanjšanja sredstev, ki jih SFC dobi od ministrstva, od njih prejeli manj denarja.

Namesto predvidenih vsaj 547.500 evrov oziroma morda celo 693.500 evrov, ki bi jih morali prejeti letos, bo SFC producentu filma Gremo mi po svoje 2 letos zagotovil le 430.000 evrov. Pristojni na SFC so dodali, da bodo, če se jim bodo v letošnjem finančnem načrtu sprostila kakšna sredstva, poskusili zagotoviti več od tega.

Glede na finančni tok, ki je potreben za financiranje produkcije filma, ta odločitev SFC onemogoča predvideno dokončanje filma do začetka prihodnjega leta s premiero februarja 2013, pravi Danijel Hočevar. Ostalo dobro polovico potrebnih sredstev je producent pridobil sam.