Slovo igralke Joan Fontaine

Najpomembnejše vloge je odigrala v filmih Alfreda Hitchcocka.

Objavljeno
16. december 2013 13.48
V. U. STA
V. U. STA
Na svojem domu v Carmelu v Kaliforniji je včeraj v visoki starosti 96. let umrla oskarjevka Joan Fontaine. Igralka iz zlate dobe Hollywooda je najpomembnejše vloge odigrala v filmih Alfreda Hitchcocka.

Fontainova se je rodila na Japonskem britanskim staršem, njeno pravo ime je bilo Joan de Beauvoir de Havilland. Od leta 1919 je živela v Kaliforniji. Igralsko kariero je začela v poznih najstniških letih z manjšimi vlogami v gledališču, v 30. letih minulega leta je igrala v filmih B produkcije. Slavo ji je prineslo šele igranje v Hitchcockovih filmih.

Ta ji je dal vlogo v svojem prvem ameriškem filmu Rebecca iz leta 1940, za katero je bila nominirana za oskarja. Tega je dobila dve leti pozneje za vlogo v filmu Sum, v katerem je zaigrala ob Caryju Grantu. Po letu 1950, ko je bila njena igralska kariera v zatonu, se je obrnila k televiziji ter se nekajkrat pojavila tudi na Broadwayu.

Igralka je bila tudi njena sestra Olivia de Havilland, s katero pa sta imeli precej konflikten odnos tako zasebno kot na profesionalni ravni.

Ekscentrični milijarder Howard Huges, ki je bil nekaj časa v razmerju z Olivio de Havilland, je nekajkrat zakon ponudil Fontainovi. Ta je bila sicer poročena štirikrat. Ko se je nazadnje ločila od Alfreda Wrighta leta 1969, je dejala, da je zanjo zakon kot institucija mrtev.

Fontainova ni bila samo uspešna igralka, bila je tudi pilotka, poleg tega je odlično igrala golf.