Študentski oskar tudi Slovencu

Film s slovenskim soscenaristom eden od prejemnikov nagrade ameriške akademije.

Objavljeno
31. avgust 2016 17.04
T. J.
T. J.
Kot poroča portal MMC, je film All These Voices (Vsi ti glasovi), pri katerem je kot soscenarist sodeloval tudi Slovenec Martin Horvat, eden od dobitnikov študentskega oskarja. Ameriška akademija filmskih znanosti in umetnosti jih podeljuje od leta 1972.

Letos so prejeli rekordno število prijav, in sicer 1.749 - od tega jih je bilo 286 z ameriških ter 95 z mednarodnih kolidžev in univerz, All These Voices pa je postal eden od 17 filmov, ki so dobili študentskega oskarja, za katerega lahko kandidirajo samo univerzitetni študentje filma.

V 15-minutnem filmu gre za zgodbo o mladem esesovcu, ki skriva svojo identiteto in ki se po koncu vojne sreča s skupino avantgardnih gledaliških ustvarjalcev. Skupina odkrije mladeničevo pravo identiteto in tako so njeni člani postavljeni pred odločitev, kaj je pomembneje - njegova človečnost ali politična pripadnost.

Kot soscenarista sta poleg Horvata podpisana še režiser filma David Henry Gerson in Brennan Elizabeth Peters, nastopajo pa Beata Pozniak Daniels, Kristof Konrad, Kasia Kowalczyk, Anthony Nikolchev, Kinga Philipps in Harrison Thomas. Film je nastal kot Gersonovo diplomsko delo v letu 2015 na Ameriškem filmskem institutu (AFI), na katerem je scenaristiko doštudiral tudi Horvat.

Pri končni podobi filma pa je sodeloval še en Slovenec, in sicer je za grafični dizajn pri uradnem plakatu za film poskrbel Jan Virant.

Horvat je nekdanji štipendist ministrstva za kulturo.