Sundance: Znova čas provokativnih in tudi čudaških filmov

Na festivalu neodvisnega filma, ki se začenja danes, znova obljubljajo dokumentarne in igrane filme o aktualnih temah.

čet, 21.01.2016, 15:00

V Park Cityu v ameriški zvezni državi Utah se bo danes začel filmski festival Sundance. Program festivala prinaša provokativno mešanico filmov, osredotočenih na aktualne teme, ne bodo pa umanjkale niti nekoliko bolj čudaške produkcije. Festival je konec 70. let ustanovil igralec Robert Redford.

Sundance je festival, ki predvsem še neuveljavljenim režiserjem nudi priložnost, da se predstavijo. »Čutimo, da se začenja evolucija neodvisnega filma, in to iz treh razlogov: globine filmskih izpovedi, globokega razumevanja filmske obrti ter eksperimentiranja v žanru,« meni direktor festivala John Cooper.

Obrat od glamurja

Festival se začenja v obdobju, ko po Hollywoodu odmevajo kritike o pomanjkanju raznovrstnosti med letošnjimi nominiranci za oskarje. Sundance se obrača stran od glamurja. Letošnji program bo postregel z dokumentarnimi in igranimi filmi, ki se dotikajo aktualnih tem, kot so strelski obračuni v ZDA, splav, ekstremizem Islamske države, deklice neveste v Afganistanu ter izsiljevanje po spletu.

Med dokumentarci, ki so pritegnili veliko pozornosti, je Newtown filmarke Kim Snyder, ki prinaša vpogled v dogajanje po pokolu v Connecticutu leta 2012, v katerem je bilo ubitih 20 šolarjev. Premierno bo prikazan tudi film Jim: The James Foley Story v režiji Briana Oakesa o ameriškemu novinarju Jamesu Foleyju, ki so ga obglavili privrženci Islamske države.

Francoska skupina AFP je med bolj čudaškimi produkcijami omenila dokumentarni film Nuts v režiji Penny Lane. V filmu je predstavljen zdravnik iz Kansasa, ki je v času depresije zaslužil bogastvo s tem, da je moškim pomagal pri zdravljenju impotence z vsaditvijo kozjih mod.

Med dramami je v ospredju film Swiss Army Man v režiji Dana Kwana in Daniela Scheinerta, v katerem se izgubljeni moški spoprijatelji s truplom. Tega igra Daniel Radcliffe, znan po vlogi mladega čarodeja Harryja Potterja. Na programu bo tudi romantična drama Southside with You v režiji Richarda Tannea, postavljena v leto 1989, ki predstavlja romanco med aktualnim predsednikom ZDA Barackom Obamo ter njegovo ženo in prvo damo ZDA Michelle.

Na razpis za letošnji festival je prispelo 4081 prijav za igrane filme, na festivalu pa jih bodo prikazali 98. V preteklih letih so na festivalu nagrajeni filmi prejeli dobre kritike. Mnogi danes priznani režiserji, med njimi Quentin Tarantino in Steven Soderbergh, so svoje ime zgradili prav zahvaljujoč Sundanceu.

Festival bo potekal do 31. januarja.

Prijavi sovražni govor