Svet so ljudje: David Lynch praznuje 70 let

Ameriški režiser je znan po tv-seriji Twin Peaks in filmih, kot so Divji v srcu, Izgubljena cesta, Mulholland Drive in drugi.

S. Š.
čet, 21.01.2016, 10:00

Kultni ameriški režiser David Lynch, ki se je med širšim občinstvom proslavil s tv-serijo Twin Peaks, praznuje 70. rojstni dan. Jeseni je o ekscentričnem režiserju odjeknila vest, da bo v sodelovanju z novinarko Kristine McKenna izdal biografijo, v kateri bo spregovoril o svojem zvezdniškem življenju in delu. »Obstaja veliko 'sranja' o meni v knjigah in na spletu,« je dejal v jesenski izjavi za irsko založbo Canongate, ki je pridobila pravice za izdajo biografije o njegovem življenju in delu v Veliki Britaniji. Knjiga bo temeljila na intervjujih z devetdesetimi režiserjevimi prijatelji, družinskimi člani in sodelavci, McKennova pa bo iz njih stkala zgodbo o njegovi karieri ter jo prepletla z Lynchevimi spomini na srečanja z njimi.

Lynch se je rodil v malem naselju Missoula v zvezni državi Montana, katere vzdušje je večkrat prenesel tudi v svoje filme. Preden se je v zgodnjih 70. letih zapisal filmu, je študiral likovno umetnost. Ustvaril je več del, s katerimi se je predstavil tudi na samostojnih razstavah. Kultni sloves mu je leta 1977 prinesel film Eraserhead, komercialni in kritiški uspeh pa je nadaljeval s filmom Človek slon (1980), ki je bil nominiran za osem oskarjev.

Njegova priredba znanstvenofantastičnega romana Peščeni planet pisatelja Franka Herberta je bila polomija, ponovni uspeh pa je dosegel s kultnim filmom Modri žamet (Blue Velvet), mešanico psihološke groze in filma noir, ter s tv-serijo Twin Peaks, ki raziskuje dvojno življenje na videz nedolžnih in spoštovanja vrednih prebivalcev majhnega istoimenskega mesta. Twin Peaks je postal kulturni fenomen in ena najbolje gledanih serij v devetdesetih. Tretja sezona serije bo predvidoma na ogled leta 2017, pred tem pa so zakrožile govorice, da Lynch, ki naj bi z Markom Frostom že napisal scenarij za vrsto epizod nadaljevanke, ne bo sodeloval pri režiji nadaljevanja serije zaradi prenizkega proračuna. Med bolj znanimi Lynchevimi filmi so še Divji v srcu, Izgubljena cesta in Mulholland Drive.

Prijavi sovražni govor