Tarantino spet snema vestern

Po Djangu brez okovov se bo, navdušen nad žanrom vesterna, lotil snemanja filma The Hateful Eight (Sovražnih osem).

Objavljeno
13. januar 2014 14.14
press*Tarantino
J. Š. A., kultura
J. Š. A., kultura

Quentin Tarantino, režiser, scenarist in enfant terrible filmske industrije, ki je lani praznoval 50. rojstni dan, zdaj načrtuje snemanje vesterna The Hateful Eight (Sovražnih osem), kakor piše Ben Child v The Guardianu. Vestern, ki ga načrtuje, ne bo neposredno nadaljevanje njegovega filma Django brez okovov, obljublja Tarantino.

Novembra lani je izjavil, da so ga izkušnje s snemanja filma Django brez okovov prisilile, da obnovi ta filmski žanr. Dodal je, da novi izdelek ne bo posnemal niti forme prejšnjega filma. "Tako zelo sem se zabaval na snemanju Djanga, poleg tega nepopisno ljubim vesterne, tako da ni šlo drugače, kot da si rečem 'najbolje, da naredim še enega, ker točno vem, kaj bom delal!'," je povedal Tarantino v pogovorni oddaji, ki jo vodi Jay Leno.

Glede na pisanje Hollywood Reporterja, naj bi bila vloga v filmu The Hateful Eight namenjena tudi Christophu Waltzu, ki je prejel dva oskarja za stranski vlogi, in sicer v Djangu in Inglourious Basterds. Naslov filma naj bi nadaljeval s Tarantinovim navdušenjem za citiranje popularnih žanrov; to je tudi poklon vesternu Sedem veličastnih (The Magnificent Seven).

Na ameriški spletni strani Deadline pa menijo, da bo del igralske ekipe v novem Tarantinovem filmu tudi Bruce Dern, ki je trenutno nominiran za oskarja za vlogo v canneskem hitu Nebraska.

Tarantino upa, da bo posnel vestern že letošnje poletje, čeprav je že zdaj malo jamstva, da bo film prišel do kinodvoran.

Django brez okovov je bil v več pogledih najuspešnejši Tarantinov film, če upoštevamo visoko vsoto prodanih kino vstopnic, pohvalno pa so o njem pisali tudi številni filmski kritiki. Film je bil nominiran za pet oskarjev, Tarantino pa se je vrnil domov z nagrado za najbolj izviren scenarij (februarja 2013).

Film Django brez okovov so aprila lani na Kitajskem zaustavili po minuti predvajanja. Očitno tudi manjši »kozmetični popravki«, ki jih je za kitajski trg na tem svojem filmu naredil ameriški režiser, niso bili dovolj. Na Kitajskem veljajo tako za film kot za druge medije zelo strogi kriteriji, kar se tiče spolnosti in politike.

Kakorkoli, Taratino ima bujno in divjo domišljijo, ki jo brez sramu postavlja na filmsko platno. Po oceni nekaterih, velja za najbolj vplivnega režiserja svoje generacije. Tarantino ostaja izviren v svojem avtorskem pečatu, v katerem se strastno, brezobzirno in v barvi krvi, spogleduje z drugo stranjo zakona.

Njegov slog zaznamujejo nelinearne zgodbe, satirični objekt in glorifikacija nasilja in kultnega ameriškega stila življenja. Ne skriva svoje ljubezni do barab s stilom, drog, hitrih avtov in fatalnih žensk.