Tom Hanks izdelal nostalgično aplikacijo

V samo nekaj dneh je postala Hanx Writer ena najbolj priljubljenih aplikacij na svetu.

Objavljeno
21. avgust 2014 22.04
angeli in demoni
H. P. P., panorama
H. P. P., panorama
Hollywoodski igralec Tom Hanks, ki ga ves svet povezuje z odličnimi vlogami v filmih Forrest Gump, Saving Private Ryan in Turner & Hooch, je velik ljubitelj tabličnih računalnikov. Na njih si je zaželel aplikacijo, ki bi ga spominjala na stari dobri pisalni stroj. Ker je ni nikjer našel, jo je razvil kar sam in jo poimenoval Hanx Writer.

V samo nekaj dneh je postala ena najbolj priljubljenih aplikacij na svetu in se povzpela na vrh lestvice prenosov v spletni trgovini App Store. Namen Hanksove aplikacije je realistično prikazati delovanje starodobne klasike ustvarjanja vsebine, z uporabo pisalnega stroja.

Sprva je bil prepričan, da bo to ena tistih nostalgičnih aplikacij, ki jih spoštujejo le malo starejši, vendar ga je odziv med mladimi uporabniki izjemno presenetil. Hanx Writer se je že izkazal za trenutno aplikacijo »No. 1« za ipad v ZDA, prav tako je za najboljšo označena v kategoriji »productivity«. V Veliki Britaniji na obeh lestvicah zaseda drugi mesti, kar tudi ni zanemarljiv uspeh.

Sloviti z oskarjem nagrajeni igralec je aplikacijo zasnoval tako, da uporabniki lahko celo izbirajo med tremi tipi pisalnih strojev: The Prime Select, 707 in Golden Touch. »Želel sem si občutka starodobnega ročnega pisalnega stroja. Hotel sem slišati vsaj zvoka pisanja in zvonca pri prehodu v novo vrstico, če že ne česa drugega,« je ob uspehu aplikacije na twitterju zapisal Tom Hanks, na uvodni strani aplikacije pa pojasnil: »V zgodnjih 70. letih prejšnjega stoletja sem kupil pisalni stroj, ki je bil dovolj majhen, da sem ga lahko jemal s seboj na potovanja, in dovolj trpežen, da je preživel desetletja mojega norega tipkanja. Od tedaj sam si privoščil še precej novih pisalnih strojev, zelo različnih oblik, zmogljivosti in zvokov. Vsak je na papirju, z uporabo črk, kladivc in črnila, pustil trajno sled domišljije, podobno kot če bi klesal v kamen. Ko sem pisal na pisalni stroj, mi ni bilo mar za napake, saj me je zvok stroja zelo pomirjal. Tega ne morem primerjati z ničimer podobnim. Vse do zdaj, ko se je rodila moja aplikacija.«