Tri Zlate Arene koprodukcijskemu filmu Krogi

Film režiserja Srdana Golubovića je nastal tudi v slovenski ko-produkciji.

Objavljeno
28. julij 2013 20.35
Ma. F., Delo.si
Ma. F., Delo.si
Krogi (Krugovi), celovečerni igrani film režiserja Srdana Golubovića je na pravkar končanem 60. filmskem festivalu v Pulju osvojil vse tri Zlate Arene, ki jih festivalska žirija podeli najboljšemu izmed koprodukcijskih filmov, in sicer Zlato areno za najboljši film, Zlato areno za režijo in Zlato areno za najboljšo vlogo, ki jo je prejel sicer hrvaški Leon Lučev, za vlogo Harisa. Film je nastal v srbsko - slovensko - hrvaško - nemško - francoski koprodukciji, slovenski koproducent je bila produkcijska hiša Vertigo Emotionfilm, film pa je sofinanciral tudi Slovenski filmski center. V programu manjšinskih koprodukcij je bilo sicer prikazanih 10 filmov, med njimi tudi 5 slovenskih (Adria Blues, Dvojina, Nahrani me z besedami, Srečen za umret, Šanghaj), ki so jih koproducirali tudi hrvaški ko-producenti.

Absolutni zmagovalec programa hrvaških filmov letošnjega Pula Film Festivala, v katerem je takmovalo kar 14 celovečerni filmov, je postal film Obramba in zaščita (Obrana i zaštita), režiserja Bobe Jelčića, ki je poleg Zlate arene za najboljši film prejel še Zlate arene za režijo, scenarij, glavno mođko vlogo (Bogdan Diklić), glavno žensko vlogo (Nada Đurevska), kamero in scenografijo.

Številne festivalske nagrade

Prvo festivalsko nagrado je film Krogi prejel januarja letos, ob svetovni premieri na Sundance Film Festivalu, ko je prejel posebno nagrado žirije v mednarodnem tekmovalnem programu (Special Jury award of World Dramatic Competition). Evropska premiera filma je bila februarja letos na Berlinalu, kjer je bil film prikazan v okviru programa Forum in prejel Ekumensko nagrado. Sledile so še številne druge nagrade na filmskih festivalih v Sofiji (nagrada občinstva), italijanskem Bariju (nagrada za režijo), nemškem Wiesbadnu (nagrada za režijo), portugalskem Setubalu (nagradi za režijo in kamero), armenskem Erevanu (najboljši film) ter številne nagrade, ki jih je film prejel na nacionalnem festivalu v srbskem Sopotu (najboljši film, scenarij, kamera, montaža in nagrada občinstva). Film je bil ob tem prikazan še na številnih drugih mednarodnih filmskih festivalih (istanbul, Hong Kong, Vilnius, Skopje, Seattle, Cluj, Valencia, La Rochelle, Jeruzalem, Palić), avgusta pa bo prikazan tudi v Sarajevu v okviru programa Open Air. Slovensko občinstvo bo film lahko videlo na Festivalu slovenskega filma ter na ljubljanskem filmskem festivalu LIFFe, novembra letos.