Umrl je ameriški igralec Leonard Nimoy

Nimoy je zaslovel predvsem z vlogo Mr. Spocka v kultni televizijski seriji Zvezdne steze.

Objavljeno
27. februar 2015 19.41
US-ENTERTAINMENT-TELEVISION-FILM-STARTREK-NIMOY-FILES
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Los Angeles – V 84. letu starosti se je za vedno poslovil ameriški igralec Leonard Nimoy, ki je svoje oboževalce navdušil predvsem z vlogo Mr. Spocka v Zvezdnih stezah. Njegov sin Adam je sporočil, da je vrsto let trpel za kronično obstruktivno pljučno boleznijo.

Ameriški mediji so prejšnji teden poročali, da so igralca zaradi bolečin v prsnem košu odpeljali v bolnišnico. Po hospitalizaciji je objavil še poslednji tvit: »Življenje je kot vrt. Popolne trenutke je mogoče imeti, a ne ohraniti, razen v spominih.« Poslovil se je z znamenito frazo iz Zvezdnih stez LLAP [krajšava za Live long and prosper/Živi dolgo in uspešno].

Nimoy je v svoji karieri nastopil v več filmih, a prav vloga častnik za znanost na vesoljski ladji Enterprise ga je zaznamovala za vedno. Med drugim je režiral tudi več filmov, med njimi tudi dva filma Zvezdnih stez in komedijo Trije moški in dojenček.

Nimoy se je rodil 26. marca 1931 v Bostonu, želja po igralstvu ga je z 18 leti prignala v Hollywood, kjer je sprva igral manjše vloge v televizijskih nanizankah. Pot na gor je začel graditi z igranjem kavbojev in pravnikov, leta 1966 pa je sprejel vlogo Mr. Spocka, ki ga je zaznamovala za vso kariero. Leta 1975 je v poskusu, da bi med seboj in likom vzpostavil nekoliko distance, objavil avtobiografijo I am Not Spock (Nisem Spock), ki pa med njegovimi oboževalci ni naletela na pretirano odobravanje. Dvajset let pozneje ji je sledila nova avtobiografija z naslovom I am Spock (Jaz sem Spock).

Kot smo že poročali, so Zvezdne steze (Star Trek) ena najvplivnejših televizijskih serij vseh časov, med znanstvenofantastičnimi pa sploh nimajo konkurence. Čeprav izvirna nanizanka, ki so jo v ZDA vrteli v obdobju 1966-69, na prvo žogo ni bila pretirano uspešna - ukinili so jo po samo treh sezonah -, je pa imela velikanski družbenokulturni vpliv: od kulture do mode.