Umrl je filmski režiser Andrzej Zulawski

Poljsko-francoski režiser filmov Tretji del noči, Vrag ali Cosmos je bil »občasno kontroverzen, vendar vedno zvest sam sebi«.

Objavljeno
17. februar 2016 18.13
V. U., STA
V. U., STA
V 76. letu starosti je danes umrl francoski režiser poljskega rodu Andrzej Zulawski. Zulawski, ki je lani na filmskem festivalu v švicarskem Locarnu za film Cosmos prejel nagrado za režijo, je umrl po dolgotrajni bitki z rakom, je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila njegova družina.

»Oče je umrl danes zgodaj zjutraj v bolnišnici,« besede režiserjevega sina Xaweryja Zulawskega povzema AFP. Kot je še dejal, je njegov oče za seboj pustil več nedokončanih projektov. »S smrtjo se ni boril, ni se hotel boriti z njo,« je dodal Xawery Zulawski, ki je v torek na Facebooku tudi objavil, da je njegov oče »v zadnjem stadiju bolezni«.

Zulawski je bil, kot je za poljski televizijski program Polsat dejal predsednik poljskega združenja filmskih ustvarjalcev Jacek Bromski, »izjemno izviren ustvarjalec, občasno kontroverzen, vendar vedno zvest sam sebi«.

Iz Poljske v Pariz

Rodil se je v okupirani Poljski leta 1940. Ko je bil star pet let, se je s straši preselil v Pariz, kjer je pozneje študiral na Sorbonni. Za njegove filme so značilni precejšnja doza nihilizma, surova erotika in brezupnost, ki so se porodili iz izkušnje druge svetovne vojne.

»Na začetku vojne je moja družina štela 40 članov, po vojni samo še tri ... Moja mlajša sestra je umrla zaradi lakote,« je režiser povedal v enem od intervjujev. In še: »Kot otrok sem videl stvari, ki jih ne bi smel nikoli videti. Nedvomno se je iz tega porodil občutek, da je vsak dan čudež.«

Kot je za AFP dejal poljski filmski kritik Janusz Wroblewski, filmi Zulawskega danes veljajo za klasike, v času nastanka pa so veljali za avantgardne.

Med drugim je režiral tudi filma Tretji del noči (Trzecia czesc nocy, 1971) in Vrag (Diabel, 1972).