V 92. letu umrl britanski igralec Robert Hardy

Znan je bil predvsem po svoji vlogi Winstona Churchilla in ministra za čaranje Corneliusa Shushmaarja iz filmov o Harryju Potterju.

Objavljeno
03. avgust 2017 21.49
M. Č., STA
M. Č., STA
London - Pri 91. letih in po 70 letih kariere je v Londonu umrl britanski igralec Robert Hardy, je danes sporočila njegova družina. Hardy je bil v zadnjih letih znan predvsem po svoji vlogi ministra za čaranje Corneliusa Shushmaarja iz filmov o čarovniku Harryju Potterju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njegovi otroci Emma, Justine in Paul so sporočili, da je Hardy živel neverjetno življenje, z uspešno kariero v gledališču, na televiziji in filmu, ki je bila dolga več kot 70 let. »Oster, eleganten, bleščeč in vedno dostojanstven, so ga slavili vsi, ki so ga poznali in imeli radi ter vsi, ki so uživali v njegovih delih,« so še dodali.

Rojen je bil leta 1925 v Cheltenhamu in študiral angleščino na univerzi v Oxfordu, kjer ga je med drugim poučeval tudi J. R. R. Tolkien. Svojo kariero je začel kot klasični igralec, pri 24 letih je na odru nastopil v priredbi drame Williama Shakespeara Koriolan. Pogosto je igral tudi v različnih serijah in nadaljevankah za BBC.

Med drugim je 12 let igral veterinarja v seriji All Creatures Great and Small, ki je nastala po priredbi romanov pisatelja Jamesa Herriota.

Hardy se je v svoji karieri večkrat preobrazil v vlogo britanskega premierja Winstona Churchilla in ameriškega predsednika Franklina D. Roosevelta. Za vlogo Churchilla v mini seriji Winston Churchill: Samotna leta iz leta 1981 si je prislužil nominacijo za bafto.

Leta 1981 so mu za njegove igralske zasluge podelili nagrado poveljnika reda britanskega imperija (CBE), ki je britanski viteški red in ena od najvišjih časti v Veliki Britaniji.

Hardy je bil poročen dvakrat, in sicer s Sally Pearson in Elizabeth Fox ter je imel tri otroke.