V Benetkah jutri začetek filmske Mostre

73. mednarodni filmski festival v Benetkah bo odprl romantični muzikal La La Land, ki ga je režiral Damien Chazelle.

Objavljeno
30. avgust 2016 14.24
V. U., STA
V. U., STA
V Benetkah bo od jutri do 10. septembra potekal 73. mednarodni filmski festival. Mostro, ki se ob Cannesu in Berlinu uvršča med najpomembnejše filmske festivale na svetu, bo letos odprl romantični muzikal La La Land, ki ga je režiral Damien Chazelle. Poleg njega je v tekmi za zlatega leva letos še 19 filmov.

La La Land prinaša zgodbo o jazzovskem pianistu, ki se zaljubi v mlado igralko. V glavnih vlogah sta zaigrala Ryan Gosling in Emma Stone, ki bosta ne festivalu poskrbela za nekaj hollywoodskega blišča. Poleg njiju po pisanju nemške tiskovne agencije dpa v Benetkah pričakujejo še imena, kot so Mel Gibson, Cate Blanchet, Brad Pitt in Natalie Portman.

Od Jackie do Frantza

Slednja je v filmu Jackie čilskega režiserja Pabla Larraina, ki se prav tako poteguje za leva, odigrala vlogo Jacqueline Kennedy. V tekmi za leva pa so tudi filmi The Bad Batch (Ana Lily Amirpour, ZDA), Une vie (Stephane Brize, Francija/Belgija), The Light Between Oceans (Derek Cianfrance, ZDA/Avstralija/Nova Zelandija), El ciudadano ilustre (Mariano Cohn, Gaston Duprat, Argentina/Španija) in dokumentarec Spira Mirabilis (Massimo D'Anolfi, Italija/Švica).

V igri so še Ang Babaeng Humayo (The Woman Who Left) režiserja Lava Diaza (Filipini), La region salvaje (Amat Escalante, Mehika), Nocturnal Animals (Tom Ford, ZDA), Piuma (Roan Johnson, Italija), Rai (Paradise) Andreja Končalovskega (Rusija/Nemčija), Brimstone (Martin Koolhoven, Nizozemska/Nemčija), film Na mljiječnom putu (On the Milky Road) Emirja Kusturice, ki je nastal v koprodukciji Srbije, Velike Britanije, in ZDA, ameriško-nemški dokumentarec Voyage of Time Terrencea Malicka, El Cristo ciego (Christopher Murray, Čile/Francija) in Frantz (Francois Ozon, Francija/Nemčija).

Italijan Giuseppe Piccioni prihaja na festival s filmom Questi giorni, Američan Denis Villeneuve s filmom Arrival, Wim Wenders pa je v tekmi za leva s francosko-nemško koprodukcijo Les beaux jours d'Aranjuez.

Na beneških Obzorjih tudi slovensko-hrvaško-avstrijska koprodukcija Srečno, Orlo!

V tekmovalno sekcijo Obzorja se je letos ob 13 kratkih filmih z vsega sveta uvrstila tudi slovensko-hrvaško-avstrijska koprodukcija Srečno, Orlo! slovenske režiserke Sare Kern. Slovenski producent je Cvinger Film, ki ga vodi Rok Biček, film pa je sofinanciral Slovenski filmski center (SFC).

Glavni junak filma Srečno, Orlo! je sedemletni deček, ki opazuje starša, ki trpita ob nepričakovani izgubi dojenčka. Orlo se odloči, da ju bo razveselil. Sara Kern bo prva slovenska režiserka, ki bo zastopala Slovenijo na priznanem beneškem filmskem festivalu. Sicer je ta čast že leta 2001 pripadla Janu Cvitkoviču, ki je za film Kruh in mleko prejel nagrado za najboljši prvenec. Cvitkovič se je festivala udeležil še trikrat, na festivalu pa so se predstavljali tudi Igor Šterk, Vinko Moederndorfer, Vlado Škafar in Rok Biček.

Devetčlanski mednarodni žiriji, ki bo odločila o dobitniku zlatega leva, predseduje britanski režiser Sam Mendes. Članice žirije so britanska igralka Gemma Arterton, nemška igralka Nina Hoss, francoska igralka in pevka Chiara Mastroianni ter ameriška skladateljica, glasbenica in režiserka Laurie Anderson.

V žiriji so še kitajska igralka in režiserka Zhao Wei, italijanski dramatik in scenarist Giancarlo De Cataldo, ameriški režiser Joshua Oppenheimer in venezuelski režiser Lorenzo Vigas, ki je lani v Benetkah dobil zlatega leva za film Od daleč.

Tokrat prvič dva leva za življensko delo

Na beneškem filmskem festivalu bodo letos prvič podelili dva zlata leva za življenjsko delo. Kot piše na spleti strani festivala, ju bodo odslej vsako leto podeljevali igralcu ali igralki oziroma režiserju ali producentu. Zlata leva bosta tokrat na Lidu prejela francoski igralec Jean-Paul Belmondo in poljski režiser Jerzy Skolimowski.

Belmondo, ikona francoskega novega vala, je zaslovel v filmu Jean-Luca Godarda Do zadnjega diha iz leta 1960, v katerem je zaigral mladega gangsterja. Od začetka 70. let je pogosteje igral v akcijskih filmih in kriminalkah, med drugim leta 1981 v filmu Profesionalec (Le professionnel). V 90. letih je ponovno nastopal v gledališču. Potem, ko je je preživel manjšo kap, je nastopil še v filmu Moški in njegov pes (Un Homme et son chien) iz leta 2008.

Skolimowski je od svojega prvenca, kratkega filma Oko wykol (Preteče oko), režiral več kot 20 filmov. Več kot 20 let je živel v Los Angelesu, kjer se je posvečal slikarstvu, občasno je tudi zaigral v filmih. Po 17-letni prekinitvi se je vrnil na Poljsko in k filmu kot scenarist in režiser celovečerca Štiri noči z Ano.