V Kinodvoru premiera Zgodb iz sekreta

Režijo in scenarij filma o izgubljenih 35-letnikih podpisujeta Gregor Andolšek in Tijana Zinajić.

Objavljeno
01. oktober 2015 13.46
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
V Kinodvoru bo ob 21. uri premiera slovenskega celovečerca Zgodbe iz sekreta. Režijo in scenarij filma o izgubljenih 35-letnikih podpisujeta Gregor Andolšek in Tijana Zinajić. Zgodbe iz sekreta predstavijo bežen vpogled v življenje umetnice Azre, bodočega očeta Jurčka in Pesnika.

Leta 1991 so trije najstniki na stranišču ljubljanskega kluba K4 zapisali: »Pesnik, Azra, Jurček za vedno!« Dogajanje filma pa je postavljeno v leto 2013. Trije 35-letniki še iščejo svoj pravi prostor v družbi.

Azra, ki jo v filmu odigra Zinajićeva, je uspešna umetnica, ki pa, ko je sama, joče. Jurček, vlogo je prevzel Gregor Zorc, je bodoči oče, ki noče biti gej. Pesnik, odigral ga je Primož Pirnat, pa ne ve, ali bi taval ali ne.

»Ko sva se ozirala vase in na sovrstnike, 30- do 40-letnike, sva ugotavljala, da smo polni nervoz in tesnob. Kaj je tisto, kar smo naredili narobe? Sprejeli smo odgovornosti, ustvarili smo si kariere, družine in še vedno smo se družili in zabavali ... Ali smo sledili svojim sanjam? Ali smo se pa mogoče le prilagodili? Ali smo nekje na poti zgrešili in smo, čeprav navidezno uspešni, ostali izgubljeni kot najstniki, a brez energije in poleta, ki ga najstniki imajo. Mogoče je to obdobje takšno. Mogoče se v tem obdobju spet začnemo iskati. Ne vemo. Trenutno smo še v njem in nimamo te distance, da bi lahko vedeli,« je zapisal režiserski dvojec.

Brez odgovorov, receptov in denarja

Kot sta še zapisala, sta posnela film o nečem, kar poznata. Brez odgovorov, brez receptov in brez denarja. Film je nastal v produkciji Benjamin produkcije in Azra filma. V njem igrajo še Vesna Pernarčič, Ivo Barišič, Inti Šraj, Minca Lorenci, Matej Puc, Ivian Kan Mujezinović, Milan Štefe in drugi.

Gregor Andolšek, rojen leta 1979, je od leta 2001 član in soustanovitelj Benjamin Produkcije, pod okriljem katere režira videospote in kratke filme. Leta 2008 je diplomiral iz filmske režije na pariški filmski šoli EICAR.

Tijana Zinajić, rojena 1973, je študirala gledališko režijo na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.

V zadnjih 15 letih je režirala več kot 40 predstav in odigrala preko 20 vlog v gledališču in na filmu. Pri slovenskih filmih je sodelovala kot režiserka množičnih prizorov, vodja castinga in asistentka režije. Za svoje delo je prejela več nagrad. Zgodbe iz sekreta so igrani celovečerni prvenec obeh avtorjev.