V nedeljo, 26. novembra, ne zamudite ...

Poleg športnega dogajanja na čelu s košarko, priporočamo še dokumentarce, intervjuje in filmsko premiero.

Objavljeno
24. november 2017 15.04
M. K., Vikend
M. K., Vikend
  • Trojanke, dr. Svetlana Slapšak: TVS 1 ob 22.45 (PREMIERA)

Slovenija, 2017. Avtorica: Alma Lapajne. Portretni dokumentarni film. 50 minut.

Svetlana Slapšak je antropologinja in doktorica antičnih študij, ki je od nekdaj slovela po svoji kritičnosti. Prejšnjemu režimu se je stalno postavljala po robu in bila zato pogosto tarča njegove jeze. Med drugim je bila sila je sourednica satiričnega časopisa Frontisterion, ki je bil prepovedan že s prvo številko, ona pa je bila za več let ob potni list. Med letoma 1968 in 1989 so ji trikrat odvzeli potni list, preiskovali, nadzorovali in tudi pretepali so jo policaji in pripadniki tajnih služb.

Slapšakova, sicer rrojena beograjčanka, je avtorica več kot petdesetih knjig. Z gibanjem Tisoč žensk za mir je bila nominirana za Nobelovo nagrado za mir. V filmu protagonistka med drugim angažirano razmišlja o svobodi, človekovih pravicah, nacionalizmu, demokraciji in antropologiji spolov.

Priporočamo še:

  • Španija : Slovenija: Kanal A ob 19.00

Košarka. Kvalifikacije za SP 2019. Prenos.

Naši aktualni evropski prvaki se bodo po prvi tekmi doma z Belorusijo podali na prvo gostovanje, in sicer k najboljši reprezentanci zadnjega desetletja: Španiji.

  • Zgoraj brez: TVS 1 ob 21.25

Gost: Prof. dr. Zvezdan Pirtošek. Slovenija, 2017. Vodi: Miša Molk. Pogovorna oddaja.

Pogosto se zgodi, da celo sami sebe ne razumemo, zato se ne gre čuditi, če nas ne razumejo drugi. Naša dejanja, misli in čutne zaznave usmerjajo možgani. Nevrolog prof. dr. Zvezdan Pirtošek meni, da so pravi čudež in najmanj raziskan organ. V nekih drugih časih so jih močno povezovali z dušo človeka, zato so jih umetniki in znanstveniki secirali celo na skrivaj.

  • Lov na Escobarjeve milijone: Discovery ob 22.00 (PREMIERA)

Finding Escobar's Millions. ZDA, 2017. 1/2. Dokumentarna miniserija.

Zloglasni mamilarski kralj Pablo Escobar je bil svojčas najbolj iskan človek na planetu. Velik del premoženja, ki naj bi bilo vredno 50 milijard dolarjev, je zakopal na številnih mestih po Kolumbiji. Večine denarja niso nikoli našli. Elitna skupina agentov se zato odpravi na epsko misijo: zakopani denar vrniti prebivalcem in vladi Kolumbije.

  • Gost: Kanal A ob 21.30 (PREMIERA)

Vikendova ocena: ★★★★

The Guest. ZDA/VB, 2014. Režija: Adam Wingard. Igrajo: Dan Stevens, Sheila Kelley, Leland Orser. Triler. 100 min.

Zgodba se vrti okoli skrivnostnega Davida, ki obišče družino Peterson in se predstavi kot nekdanji sovojak in prijatelj njihovega pokojnega sina Caleba. Družina mu verjame in ga sprejme v svoj dom. David jim pomaga pri vsakdanjih opravilih in tako postajajo vse bolj povezani. Nato pa se v okolici začnejo dogajati skrivnostni umori.

Opozorilo: Film ni primeren za mlajše od 12 let.

  • Prifarski muzikanti: Cankarjev dom, Ljubljana
  • Testament, Annihilator ...: Kino Šiška, Ljubljana
  • Toti big band Maribor: SNG, Maribor
  • Marko Hatlak band: Ljubljanski grad
  • Natalie Imbruglia: Ottakringer Brauerei, Dunaj