V središču Berlinala begunci, na platnu in zunaj njega

66. filmski festival: Tema festivala je pravica do sreče − pravica do doma, ljubezni, življenja in obstoja.

Objavljeno
10. februar 2016 17.37
Jožica Grgič
Jožica Grgič

S komedijo Hail, Caesar! Joela in Ethana Coena, umeščeno v zadnje dneve holivudskih zlatih časov, se danes odpira 66. berlinski filmski festival, eden od najprestižnejših. V filmu o delovnem dnevu v velikem filmskem studiu igrajo zvezdniki George Clooney, Josh Brolin, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Ralph Fiennes.

Hail, Caesar! bodo prikazali zunaj konkurence, za nagrade pa bo tekmovalo 18 filmov, pet filmov glavnega programa bodo prikazali zunaj konkurence, 19 bo premierno predvajanih. O nagradah bo odločala sedemčlanska žirija, ki ji predseduje Meryl Streep. Lani je zlatega medveda dobil Jafar Panahi za film Taksi, ki ga je avtor skrivaj posnel v Teheranu.

Pomagajmo beguncem

Vsa pozornost bo letos usmerjena k beguncem, tako na velikem platnu kot zunaj njega. »Berlinale si prizadeva promovirati mir med ljudmi in tudi letos bo tako,« je dejal direktor festivala Dieter Kosslick. Med drugim bodo obiskovalce prosili za prostovoljne prispevke za begunce, med slednje pa bodo razdelili več sto vstopnic. Deset filmov v različnih selekcijah festivala se osredotoča na ljudi, ki bežijo pred vojno in nasiljem.

»Tema festivala je pravica do sreče − pravica do doma, ljubezni, življenja in obstoja,« je dejal direktor Kosslick. In dodal: »Festival mora odsevati resničnost, ki nas obdaja, ne sme se zadovoljiti zgolj z nasmehi na rdeči preprogi.«

Pozornost Geniusu

Letos je največ pričakovati od Geniusa, debitantskega filma britanskega gledališkega režiserja Michaela Grandagea, v katerem oskarjevec Colin Firth igra Maxa Perkinsa, urednika newyorške založbe Scribner, ki je objavila dela nekaterih najpomembnejših pisateljev 20. stoletja. Jude Law igra Thomasa Wolfa, Nicole Kidman njegovo ljubezen in muzo Aline Bernstein, Dominic West igra Ernesta Hemingwaya ter Guy Pearce F. Scotta Fitzgeralda.

Film temelji na večkrat nagrajeni biografiji Max Perkins: Editor of Genius A. Scotta Berga iz leta 1978.
Pozornost je usmerjena tudi k ponovni filmski priredbi knjižne uspešnice Jeder stirbt für sich allein (v slovenščini ima knjiga naslov Vsakdo umre sam) Hansa Fallade iz leta 1947, ki temelji na resničnih dogodkih. Govori o zakonskem paru srednjih let iz Berlina, ki se po smrti edinega sina na bojišču v Franciji na svoj način upira nacizmu oziroma vsaj manifestira svoje nestrinjanje z njim. Nemško-francosko-britansko koprodukcijo z naslovom Alone in Berlin je režiral Vincent Perez, Emma Thompson in Brendan Gleeson igrata zakonski par.

Hedi, prvi igrani film tunizijskega režiserja Mohameda Bena Attie, se dogaja po arabski pomladi in govori o fantu, ki se poskuša upreti tradiciji in posesivni materi. To je prvi film, v celoti posnet v arabskem svetu, ki so ga po dveh desetletjih uvrstili v tekmovalni program.

Ameriški režiser Jeff Nichols, znan po neodvisnih uspešnicah, kot sta Mud in Zaklonišče, bo predstavil znanstvenofantastični triler Midnight Special z Michaelom Shannonom, Kirsten Dunst in Adamom Driverjem v glavnih vlogah, ki govori o ščitenju sina, ki ima nadnaravne sposobnosti, pred vodjo verskega kulta in vladnimi agenti.

Francoski veteran André Téchiné bo predstavil dramo Being 17, ki poskuša pojasniti, kaj pomeni odrasti v različnih družbenih okoliščinah. Nemški 24 Wochen Anne Zohra Berrached portretira žensko, ki se znajde v težki moralni dilemi, in Soy Nero Rafija Pittsa o mladem Mehičanu, ki se za ameriško državljanstvo bori s puško v roki na Bližnjem vzhodu. Bosanski režiser, oskarjevec Danis Tanović, bo predstavil Smrt v Sarajevu, ki temelji na drami francoskega filozofa Bernarda-Henrija Lévy. Zgodba se dogaja v sarajevskem hotelu, kjer pripravljajo večerjo ob stoletnici začetka prve svetovne vojne.

Dokumentarca v glavnem programu

V glavnem programu bodo prikazali tudi dva dokumentarca – Zero Days Alexa Gibneyja o spletnih zlorabah na spletu in Fuocoammare Gianfranca Rosija, dobitnika zlatega leva v Benetkah leta 2013. Rosi je preživel veliko časa na Lampedusi, da bi posnel pripoved o največjem toku migrantov po drugi svetovni vojni. Skozi zgodbo 12-letnika govori o beguncih, za katere je ta otok že leta prva postaja do boljšega življenja.

S projekcijo izbranih filmov bo Berlinale počastil spomin na pred kratkim umrle ustvarjalce, ki so zaznamovali film – na glasbenika Davida Bowieja, igralca Alana Rickmana in režiserja Ettorreja Scolo.

Najdaljši tekmovalni film v zgodovini festivala, ki je dolg več kot osem ur, pa je film Hele Sa Hiwagang Hapis filipinskega režiserja Lava Diaza, ki pripoveduje o boju svoje domovine proti španskim kolonizatorjem ob koncu 19. stoletja.

Na Berlinalu običajno prodajo več kot 330.000 vstopnic, obišče ga okrog pol milijona obiskovalcev, med katerimi je več kot 20.000 gostov ter približno 3700 akreditiranih novinarjev iz 80 držav. Proračun je bil letos 23 milijonov evrov, od tega je 6,7 milijona prispevalo nemško ministrstvo za kulturo in medije.
Festival se bo končal 20. februarja s projekcijo zmagovalnega filma.