V sredo, 13. decembra, ne zamudite ...

TVS se bo s pogovorno oddajo in filmom Zvenenje v glavi poklonila Jerneju Šugmanu, priporočamo pa še glasbeni film Sing Street.

Objavljeno
12. december 2017 13.09
jer*Jernej Sugman
M. K., Vikend
M. K., Vikend
  • Sing Street: TVS 1 ob 20.05 (PREMIERA)

Vikendova ocena: ★★★★★

Koprodukcija, 2016. Režija: John Carney. Igrajo: Ferdia Walsh-Peelo, Kelly Thornton, Maria Doyle Kennedy. Glasbena komična drama. 106 min.

Conor je najstnik, ki v osemdesetih letih prejšnjega stoletja odrašča v Dublinu v družini z napetimi odnosi. Tem razmeram želi ubežati, zato ustanovi glasbeno skupino. Hkrati je glasbena skupina, če nisi ravno najbolj samozavesten najstnik, odlična spodbuda za osvajanje deklet.

Film izžareva avtentičnost tistega obdobja, še bolj pa je pristen način prikaza ustanovitve benda in takoj je videti, da je scenarist in režiser John Carney film zastavil napol biografsko. Odličen film, ki se je izognil pretiranemu blišču hollywoodskih približkov.

Opozorilo: Mlajši otroci naj si film ogledajo s starši ali skrbniki.

  • Placido Domingo: Moje največje vloge: TVS 2 ob 20.10

Placido Domingo: My Greatest Roles. VB, 2009. Režija: Chris Hunt. Dokumentarni film. 73 min.

Tenorist Placido Domingo opisuje svoje najljubše operne vloge. Program je poln dragocenih posnetkov njegovih nastopov, dopolnjujejo pa ga prispevki kolegov, kot so Kiri te Kanawa, Luciano Pavarotti in Zubin Mehta. Uživali boste v odlomkih iz oper Carmen, Gioconda, Ernani, Tosca ...

  • Od blizu: Jernej Šugman: TVS 2 21.40

Pogovorna oddaja z Vesno Milek. Ponovitev.

V spomin na te dni preminulega prvaka ljubljanske Drame, Jerneja Šugmana bo TVS ponovila oddajo iz letošnjega aprila, v kateri se je Vesna Milek poglobila v njegov igralski opus. Šugman je v Drami v četrt stoletja odigral največje like svetovne dramatike in ni veliko igralcev, ki jih je hkrati tako ljubila filmska kamera in ki so tako napolnil gledališki oder. Igralca, ki bi bil enako vrhunski v komedijah in v velikih dramah. Takrat je nastopal v predstavi Biblija, prvi poskus.

  • Zvenenje v glavi: TVS 2 ob 22.30

Vikendova ocena: ★★★★

Slovenija, 2000. Režija: Andrej Košak. Igrajo: Jernej Šugman, Ksenija Mišič, Vlado Novak, Uroš Potočnik, Radko Polič, Ivo Godnič, Haris Burina. Drama. 90 minut.

Dogajanje je postavljeno v slovenski Centralni zapor Livada, kjer se poleti 1970 legenda med zaporniki, Keber (Jernej Šugman), z upravnikom dogovori za ogled košarkarske tekme med Jugoslavijo in ZDA. Med prenosom pride do vsesplošnega upora, zaporniki osvojijo zapor in postavijo zahteve.

Domači zaporniški film se poklanja jugonostalgiji in času, ko je bila strast do športa edina od države podprta necenzurirana družbena dejavnost. Film, posnet po romanu Draga Jančarja, skuša ohranjati dvojnost pripovedi, Kebrovo življenje pred zaporom in zdaj, vendar prepletanje zaporniškega upora in ljubezenske zgodbe ni vedno učinkovito. Še vedno pa gre za ambiciozen film, narejen z dovolj obrtnega znanja, da obdrži gledalčevo pozornost.


  • Vlado Kreslin, Mali bogovi, Beltinška banda in gostje: Cankarjev dom, Ljubljana
  • Elvis Jackson, Red Five Point Star in Raggalution: Cvetličarna, Ljubljana
  • Rok 'n' band: Ljubljanski grad
  • Goran Rukavina kvartet: Slamič, Ljubljana
  • Lovro Ravbar band: Soho, Ljubljana