V torek, 24. oktobra, ne zamudite ...

Nocoj priporočamo domači dokumentarec Čudež pri Kobaridu, analizo enega največjih vojaških gorskih spopadov vseh časov.

Objavljeno
23. oktober 2017 12.59
M. K., Vikend
M. K., Vikend
  • Čudež pri Kobaridu: TVS 1 ob 20.55 (PREMIERA)

Slovenija, 2017. Scenarij in režija: Valentin Pečenko. Dokumentarni film.

Film je osredotočen na 12. soško ofenzivo, imenovano tudi Čudež pri Kobaridu, ki se je začela 24. oktobra 1917 s prebojem skupne 14. nemško-avstro-ogrske armade pri Tolminu in Bovcu in se novembra končala s katastrofalnim porazom in umikom italijanske vojske vse do reke Piave.

Domači in tuji zgodovinarji skupaj z drugimi sogovorniki presojajo enega največjih vojaških gorskih spopadov vseh časov s stoletne distance, odstirajo mite in ozadja ter razkrivajo manj znane podrobnosti takratnega bojevanja. Med drugim razložijo taktiko infiltracije pa tudi zametke pozneje slovitega nemškega blitzkriega - bliskovite vojne, preizkušene tudi v Zgornjem Posočju.

Priporočamo še:

  • V imenu genov: TVS 1 ob 20.55 (PREMIERA)

In the Name of the Gene. ZDA, 2016. Avtorja: Mary Morgan, Andrew Kimbrell. Dokumentarna oddaja.

Od odkritja DNK prevladuje misel, da so geni odgovorni za vse. Trditve o odkritju genov za inteligenco, revščino ali zločin so psevdo znanstvene razlage, ki naj bi opravičile čedalje več neenakosti in diskriminacije. Dokumentarni film poskuša ločiti dejstva od fikcije, ki obdaja gene, in prikazuje zlorabe, ki jih izvajajo v imenu tega nevarnega biološkega nesmisla.

Opozorilo: Mlajši otroci naj si program ogledajo s starši ali skrbniki.

  • Preverjeno: Pop TV ob 22.00

Slovenija, 2017. Vodi: Alenka Arko. Aktualno-informativna oddaja.

Smo Slovenci res med najbolj nesramnimi, agresivnimi in slabimi vozniki v Evropi? S kamero so več dni ob različnih urah in krajih preverjali dogajanje na krožnih križiščih. Ali damo prednost, se vrivamo, zakaj na križiščih tako počasi speljujemo? Nekatere družine varčujejo za svoje otroke. Ali drži, da imajo nekateri že pri osmih letih na banki po več deset tisoč evrov?

  • Rabbit Rabbit feat. Carla Kihlstedt, 
Matthias Bossi and Jeremy Flowers: Cankarjev dom, Ljubljana
  • Lawrence English: Kino Šiška, Ljubljana
  • The Dire Straits Experience: KC Dražen Petrović, Zagreb