V torek, 28. novembra, ne zamudite ...

Priporočamo dokuja o puberteti in treh krščanskih samostanih, za nostalgike pa Top Gun. Knjiga tedna: Jaz, Maja Plisecka.

Objavljeno
27. november 2017 14.58
M. K., Vikend
M. K., Vikend
  • Hormonski vihar - znanstveni pogled na puberteto: TVS 2 ob 20.00 (PREMIERA)

Hormones and Huffs: The Science Of Puberty. Nemčija, 2016. Dokumentarna oddaja.

Najstniki so lahko pošasti, so pa tudi občutljiva bitja, ki preživljajo vznemirljivo biološko metamorfozo. Oddaja razkriva znanstvene čudeže pubertete. Že Sokrat se je pritoževal: »Današnji otroci imajo slabe navade in prezirajo avtoriteto. Ne spoštujejo starejših in klepetajo med poukom.« Odtlej se ni nič spremenilo.

  • Top Gun: Kanal A ob 20.00

Vikendova ocena: ★★★★

ZDA, 1986. Režija: Tony Scott. Igrajo: Tom Cruise, Kelly McGillis, Val Kilmer, Tom Skerritt. Akcijska drama. 110 min.

Maverick je član elitne vojaške letalske šole. Čez noč zaslovi s pogumnim podvigom, ki pa ne sledi predpisom. Med mladimi piloti vname bitka za bleščeči naziv Top Gun, ki ga dobi najboljši diplomiranec letnika. Maverickov največji tekmec je tako imenovani Iceman ...

  • Troje svetih: TVS 1 ob 21.00 (PREMIERA)

Slovenija, 2017. Avtor: Erik Valenčič. Režija: Miha Mohorčič, Erik Valenčič. Dokumentarni film. 50 minut.

Krščanstvo je pognalo svoje korenine na prostorih južne in jugovzhodne Turčije, Iraka in Sirije. Tam živijo tudi Asirci oziroma Sirjaki, ki spadajo med prvotne kristjane in ki še vedno govorijo aramejščino, sicer znano kot Jezusov jezik. A njihov obstoj je ogrožen. Različne islamistične vojske na čelu s samooklicano Islamsko državo sistematično uničujejo starodavne cerkve in samostane.

Film poznavalca razmer na Bližnjem vzhodu Erika Valenčiča v ospredje postavlja tri samostane, ki so danes resno ogroženi. Dva samostana sta iz severnega Iraka in sta v času produkcije stala le nekaj kilometrov stran od bojnih položajev Islamske države, eden pa iz jugovzhodne Turčije. Samostani v Siriji v času produkcije niso bili dostopni zaradi vojnih razmer.

  • Maja Plisecka: Jaz, Maja Plisecka

Vikendova ocena: ★★★★★

Maja Plisecka (1925-2015) je bila ena najslavnejših baletnih plesalk vseh časov in je primabalerina postala že takoj po diplomi. Da je nekaj posebnega, je razvidno že iz tega, kako je nastajala njena avtobiografija. Najprej je svojo zgodbo pripovedovala novinarju, ki jo je konstruiral iz magnetogramskih posnetkov, a z njo ni bila zadovoljna. V drugo se je svojega življenja lotila v obliki vprašanj in odgovorov, ki jih je zastavljal pisateljski novinar. Tudi tako ni dosegla želenega rezultata. V tretje se je pisanja lotila sama, rezultat pa je (bila) veličastna in v mnoge vsebinske krake razširjena pripoved o njenem življenju in izjemni karieri s skoraj neverjetnimi prigodami. Pot jo je iz rodne Sovjetske zveze ob različnih težavah, ki so jo pestile tudi zato, ker je bila Judinja, vodila po vsem svetu, pri čemer je za seboj zapustila nepozabne vloge, svojo kariero plesalke pa je sklenila stara že precej več kot šestdeset let. Nujno branje za vse ljubitelje umetnosti.

  • Avsenik s Simfoničnim orkestrom RTVS: Cankarjev dom, Ljubljana