Vikendov TV namig: 127 ur, Kanal A ob 22.25

Boylova mojstrska drama o resnični drami, ki jo je doživel Aron Ralston, ko je ostal ukleščen med gorami Utaha. Vikendova ocena: 5 (od 5)

čet, 03.03.2016, 15:00
Zanimivosti

Resnični Aron je povedal, da bi ga takšno doživetje verjetno moralo narediti bolj ponižnega, a je imelo prav nasproten učinek. Mislil si je: »Pa sem res frajer! Če sem preživel to, česa le ne morem!« A nato se mu je podrl svet, ko ga je pustilo dekle in je padel v depresijo.

V letih po objavi njegove biografije so morali z istega območja reševati popotnike več kot dvajsetkrat. V letih pred objavo pa niti enkrat.

127 Hours. ZDA, 2010. Režija: Danny Boyle. Igrajo: James Franco, Kate Mara, Amber Tamblyn, Treat Williams. Drama. 94 minut.

Pustolovec Aron Ralston se je aprila 2003 odpravil na enega od svojih adrenalinskih podvigov v gore Utaha in še sanjalo se mu ni, da se bo prijeten dan spremenil v najhujšo moro. Na poti je namreč priletel na razmajano skalo, ki se mu je izmaknila pod nogami, in padel globoko v skalno razpoko, skala pa z njim – obtičal je globoko v luknji, težka skala pa je njegovo roko ukleščila ob steno. Pri sebi je imel le malo hrane, plastenko vode in top nožiček ...

Tandemu režiserja Dannyja Boyla in igralca Jamesa Franca (ta v filmu pokaže ves svoj osupljivi talent) je iz filma, ki se dogaja skoraj ves čas na eni mikrolokaciji, z junakom, ki se ne more premikati, uspelo narediti neverjetno privlačno zgodbo (s prizorom, ki ni za občutljive).

Film je bil sicer nominiran za šest oskarjev, med drugim tudi za najboljši film, scenarij in glavno vlogo.

Opozorilo: Film ni primeren za mlajše od 12 let.

Povezane novice

Popkulturni pogovori: Oskarji 2016
19. februar ob 09:00
Podcast: Vikendova novinarja Igor Harb in Mateja Košir o (ne)raznolikosti nominirancev, o tem, kdo bo slavil in kdo bi moral, in o tem, zakaj oskarji sploh ...
Prijavi sovražni govor