Vikendov TV namig: Citizenfour, TV SLO 1 ob 22.10

Dokumentarec, ki deluje kot vrhunski triler. Vikendova ocena: 5 (od 5)

K. K., Vikend
ned, 28.02.2016, 15:00

Zanimivosti:

Film je dobil oskarja za najboljši dokumentarec.

Montaža filma je potekala v Berlinu, saj je režiserko skrbelo, da bi ji gradivo v ZDA zaplenili in ji onemogočili objavo.

Režiserka Laura Poitras je proti ZDA vložila tožbo zaradi nadlegovanja po letališčih po vsem svetu. Potem ko je posnela kritičen film o vojni v Iraku, so jo bojda ameriške oblasti uvrstile na seznam nevarnih oseb in ji prisodile najvišjo možno stopnjo grožnje.

ZDA, 2014. Režija: Laura Poitras. Dokumentarni film. 114 min.

»Citizenfour je za mobilni telefon naredil to, kar je Psiho naredil za tuš,« je zapisal Scott Foundas v reviji Variety. A če nas velika večina v resničnem življenju kultne scene iz Psiha k sreči ne doživi, ravno nasprotno velja za grozljive podrobnosti o kolosalnem vohunskem sistemu, ki ves čas snema podatke o milijonih ljudi v ZDA in drugod po svetu.

Z režiserko Lauro Poitras je januarja 2013 s kodiranimi sporočili navezal stik nekdo pod imenom Citizenfour - to je bil takrat še neznani Edward Snowden -, in nato tudi z režiserkino pomočjo svetu razkril sistematičen nezakonit nadzor ameriške Agencije za nacionalno varnost. Čeprav gre za dokumentarec, katerega večji del obsega intervju s Snowdnom, na gledalca deluje kot vrhunski triler. In ne pozabite - ta triler se tiče vašega resničnega vsakdanjega življenja.

Prijavi sovražni govor