Vikendov TV namig: Leteti!, TVS 1 ob 20.05

Muratovićev dokumentarec o smučarskih poletih in sanjah Janeza Goriška, da bi leteli 300 metrov.

Objavljeno
15. marec 2016 13.51
R. L., Vikend
R. L., Vikend
Slovenija, 2016. Avtor: Amir Muratović. Dokumentarni film.

Tri smučarske letalnice se potegujejo za naslov največje naprave na svetu: Vikersund, Planica in Kulm. Vse tri odlikuje profil, ki ga je zarisal Janez Gorišek. Umetnost načrtovanja skakalnic izhaja iz njegove osebne izkušnje, saj je dvakratni študentski svetovni prvak v smučarskih skokih. Z bratom Ladom sta načrtovala letalnico v Oberstdorfu in skakalnici za sarajevsko olimpijado na Igmanu. Intuicija ga še vedno vodi k zamisli o skakalnici, na kateri bi lahko varno leteli 300 metrov.

»Snemati smo začeli jeseni 2014, da bi ujeli gradbena dela pri prenovi letalnic na Kulmu in v Planici. Tisto sezono smo bili na vseh tekmah v smučarskih poletih. Zadnji snemalni dan pa je bil junija lani, na treningu slovenske skakalne reprezentance,« pravi avtor dokumentarnega filma Amir Muratović.

»Iz filma se ves čas čutita tekmovalnost in prijateljstvo med Norvežani in Slovenci. V filmu je prizor njihovega srečanja po odprtju prenovljene skakalnice na Kulmu, kjer se dogovorijo, da je Planica kraljica, Vikersund kralj, Kulm pa novi član njihove družine, princ,« pravi Muratović. »Ko v filmu govori neuničljivi Noriaki Kasai, se v kratki sekvenci zvrstijo številni njegovi nastopi v Planici od leta 1993 do lani,« dodaja.