Vikendov TV namig: Lucy, HBO ob 20.05

Bessonov stilizirani ZF triler s Scarlett Johansson s tako hitrim tempom, da gledalec pozabi razmišljati. Vikendova ocena: 4 (od 5)

Objavljeno
22. januar 2016 14.39
M. K., I. H., Vikend
M. K., I. H., Vikend
Lucy. Francija, 2014. Režija: Luc Besson. Igrajo: Scarlett Johansson, Morgan Freeman, Min-sik Choi, Amr Waked. ZF film. 89 minut.

Lucy (Scarlett Johansson) živi na Tajvanu. Fant, ki ga pozna šele kratek čas, jo prepriča, naj nekomu izroči zaklenjen kovček. A ko Lucy vstopi v hotel, kjer naj bi jo mož čakal, se trupla začnejo kopičiti, sama pa se kmalu znajde z vrečko mamila, všito v trebuhu. Mamilo naj bi pretihotapila v Evropo. A ko vrečka začne puščati in mamilo pronica v telo, se Lucy začne spreminjati. Njeni možgani postajajo čedalje bolj zmogljivi.

Lucy je film, ki vse od prve scene tišči na plin, pospešuje akcijo in dviguje tempo, tako da gledalec ne dobi priložnosti niti za premislek o absurdnosti znanstvenofantastičnih idej, ki so mu predstavljene, niti za predvidevanja, kaj se bo zgodilo naslednje.

Režiser Luc Besson brez sramu v film vstavlja simbolične posnetke iz narave in umetnosti, ki so tako neposredni, da bi se jim še srednješolski poet izognil, a mu uspe – predvsem zaradi hitrega tempa in stilizirane izvedbe – akcijskemu filmu dodati avro veličastnosti. Tako si lahko tudi privošči, da naredi zaključek kot hitromontažno različico 2001: Odiseje v vesolju ter se mimogrede pokloni Drevesu življenja in Matrici, a še zmeraj ne deluje poceni. Vsaj do konca ogleda filma.