Vikendov TV namig: Nova Planica, TVS 1 ob 20.55

Dokumentarec Blaža Završnika o bogati zgodovini Planice in njeni novi podobi.

Objavljeno
15. marec 2016 12.10
Mateja Košir, Vikend
Mateja Košir, Vikend
Slovenija, 2016. Režija: Blaž Završnik. Dokumentarni film. 52 minut.

Dokumentarec režiserja Blaža Završnika, ki je nastal v produkciji Sever & Sever, je film o Planici in njenem pomenu ter čustvih, ki jih vzbuja v vseh, ki jo obiščejo.

Film dokumentira bogato zgodovino Planice, uspehe slovenskih skakalcev od začetkov dvajsetega stoletja do Petra Prevca in njegovih tovarišev ter predstavlja novo podobo športnih objektov Nordijskega centra Planica, lepoto arhitekture in njene umeščenosti v veličastno naravo ter vrhunske tehnološke rešitve.

Pogovori z legendami slovenskega športa, arhitekti, novinarji in poznavalci planiške zgodovine odkrivajo doslej še neznana dejstva o Planici in pričajo o njeni izjemnosti.

Dokumentarec o Planici so snemali skoraj eno leto. V filmu bo mogoče videti posnetke prvih tekem iz leta 1934 in vse planiške rekorde. Med sogovorniki v filmu so sin nekdanjega upravnika doma v Planici Demeter Bitenc, gonilna sila projekta Jelko Gros, konstrukterja skakalnice Janez in Sebastjan Gorišek, arhitekta Ana Kučan in Luka Javornik, komentator Andrej Stare, nekdanji skakalec Jože Šlibar ...