Vikendov TV namig: Obrekovanje, TVS 2 ob 23.05

Zgodba o prepovedanih čustvih, ki danes ne bi bila več tako kontroverzna, a leta 1961 je podirala tabuje. Vikendova ocena: 4 (od 5)

Objavljeno
07. oktober 2016 12.50
M. K.
M. K.

The Children's Hour. ZDA, 1961. Režija: William Wyler. Igrajo: Audrey Hepburn, Shirley MacLaine, James Garner. Romantična drama. 108 minut.

Karen (Audrey Hepburn) in Martha (Shirley MacLaine), prijateljici iz otroštva, skupaj vodita dekliški internat z dvajset mladimi učenkami. Ker je internat njun edini vir preživetja, zanj trdo garata in si prizadevata za njegovo rast. Karen je zaročena z lokalnim zdravnikom Joejem (James Garner), nečakom vplivne in premožne Amelie Tilford, katere vnukinja Mary je ena od učenk v internatu.

Deklica je težavna učenka, ki krši šolska pravila, zato ji Karen naloži vzgojno kazen. Mary se maščuje in se sošolki zlaže, da je bila priča »nespodobnosti« učiteljic. Govorica se kmalu razširi med starši, ki začnejo hčerke izpisovati iz internata. Skoraj nihče jima ne želi verjeti, internat izgublja sredstva, njuni odnosi se krhajo, Martha pa se približuje živčnemu zlomu in na površje splavajo potlačena čustva.

V pretresljivi Wylerjevi melodrami blestita Audrey Hepburn in Shirley Maclaine. Film nikoli ne poimenuje stvari, za katero jasno gre, homoseksualnosti, in sicer iz režiserjeva strahu, da bi Haysova komisija, ki je v tistem času nadzorovala vsebino ameriške filmske industrije, prepovedala film. T. i. Haysov kodeks je namreč prepovedoval že kakršno koli namigovanje na obstoj homoseksualnosti.

Film je aktualen, čeprav homoseksualnosti v zahodnem filmu seveda ni več prepovedano obravnavati, a jo je vendarle težko najti v današnji etablirani množični produkciji. Novodobno različico zgodbe bi lahko našli v drami Pokora (The Atonement), ki podobno izpeljuje tragične posledice majhne podlosti, ki v obeh primerih zraste na zelniku narcističnega otroka. Film, ki danes ni videti posebej kontroverzen, a leta 1961 in še posebej leta 1934, ko je bila napisana drama, po kateri je posnet, je podiral tabuje.

Opozorilo: Film ni primeren za mlajše od 12 let.