Vikendov TV namig: Ogenj, rit in kače niso za igrače, TV SLO 1 ob 20.55

Dokumentarni portret Milene Miklavčič, publicistke, ki raziskuje intimno življenje generacij iz prve polovice 20. stoletja.

tor, 05.01.2016, 15:00

Milena Miklavčič sicer v Nedelu odgovarja na vprašanja bralcev, ob izdaji knjige pa je dejala:

»Včasih je bilo prav nenavadno, kako odločno so stare ženice, ne da ji bilo sram, pripovedovale o seksu. Govorile so zelo preprosto, uporabljale so veliko starih izrazov, ki jih na začetku sploh nisem poznala. Molčale niso niti o grdih stvareh, ki so jih doživele.«

Dokumentarni portret Milene Miklavčič. Slovenija, 2015.

Milena Miklavčič je novinarka, pisateljica in publicistka, ki raziskuje intimno življenje predstavnic generacij iz prve polovice 20. stoletja. Zbrane ugotovitve je objavila v knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače.

Miklavčičeva je to temo začela raz­iskovati pred več kot dvajsetimi leti, njena tedaj najstarejša sogovornica je imela 104 leta. Ljudje, ki nastopajo v knjigi, so ji pripovedovali svoje zgodbe in zgodbe svojih staršev o spolnih odnosih, higieni, smrti, hlapcih, deklah, rojstvu in odraščanju otrok, gradnji domov ...

Zgodbe o spolnih in intimnih navadah so na začetku zabavne, hudomušne in simpatične, skozi film pa se stopnjujejo v žalostne, boleče in šokantne ter zrcalijo celotno socialno situacijo, ki je bila običajna na slovenskem podeželju in je bila za ženske pogosto vse prej kot lepa.

Prijavi sovražni govor