Vikendov TV namig: Tarča, TV SLO 1 ob 20.00, in Epilog, Pop TV ob 22.30

V Tarči o poraznem stanju v slovenski prehranski verigi, v Epilogu pa o zlorabi javnih sredstev v visokem šolstvu.

Objavljeno
15. oktober 2015 13.13
M. K., Vikend
M. K., Vikend

Tarča – TV SLO 1 ob 20.00

Kmečki punt za domačo hrano

»Kmetje tekmujejo med seboj in z živilsko industrijo, vsi skupaj pa proti trgovcem,« porazno stanje v slovenski prehranski verigi opisuje agroekonomist Emil Erjavec. Razdrobljenost in nepovezanost pridelovalcev in živilcev kot zadnji člen v verigi najbolj občuti kupec – tako z manjšo izbiro kakovostnih izdelkov kot s cenami. Če glasuje z denarnico, pogosto izbere tuje, saj moto »kupujmo domače« največkrat pomeni tudi – dražje. To velja celo za mleko in mlečne proizvode, čeprav so odkupne cene mleka zdrsnile pod 30 centov za liter in se približujejo zgodovinskemu dnu. Zakaj potem ne opazimo nižjih cen na trgovskih policah? Ob tem se država drži ob strani, ker da ne sme posegati v svobodno tržno pobudo. Bo v takšnih razmerah slovenski kmet preživel?

Ali kot del globalnega sveta zgolj občutimo posledice porušenih cenovnih razmerij na mednarodni ravni in neodzivnost evropske kmetijske politike, ali pa posredno plačujemo tudi davek za razprodajo slovenske predelovalne industrije in največjega trgovca tujcem?

Nekaj konkretnih izzivov s sogovorniki iz prakse in stroke bo v problemski reportaži s slovenskega podeželja razgrnil Jure Brankovič. Podrobna analiza pa v studiu Tarče z voditeljem Boštjanom Anžinom in gosti: pristojnim ministrom Dejanom Židanom, Brankom Ravnikom iz Kmetijsko-gozdarske zbornice, Izidorjem Krivcem iz Celjskih mesnin, Maričo Lah iz Trgovinske zbornice ter evropskim poslancem in nekdanjim ministrom Francem Bogovičem.

 

Epilog – Pop TV ob 22.30

Čeprav so naši študenti in profesorji pogosto v svetovni špici, se univerz držijo tudi afere. Govorili bodo o prijateljskih poslih in verižnih pogodbah ter šli po sledi dokumentov, ki kažejo zlorabo javnih sredstev. Nekateri profesorji bodo iskreno spregovorili o tem, kje so ozka grla visokega šolstva in kaj bi bilo treba spremeniti. Številni mladi, tudi visoko izobraženi, so brezposelni. Mnogi obupujejo, nekateri pa so dobro poslovno idejo in možnost zaslužka našli s tem, da so se obrnili v preteklost. Ob koncu pa še zgodba o vremenu, kako se je vreme in njegovo napovedovanje skozi čas spreminjalo. Vodi Maja Sodja.