Vikendov TV namig: Tisti, ki je gradil šolo, TVS 1 ob 20.55

Film o učitelju, etnologu in politiku Möderndorferju, ki je v začetku 20. let prejšnjega stoletja zgradil eno prvih modernih šol.

Objavljeno
09. februar 2016 10.47
R. L., Vikend
R. L., Vikend
Slovenija, 2016. Režija: Vinko Möderndorfer ml. Scenarij: Vita Mavrič-Stražišar, Vinko Möderndorfer ml. Dokumentarni film.

Film spregovori o življenjski poti učitelja, etnologa in politika Vinka Möderndorferja (1894–1958), ki je v začetku dvajsetih let prejšnjega stoletja v Mežici z delom dobička od rudnika in ob podpori rudarskih družin zgradil mogočno šolo. Šola je bila ena prvih s telovadnico in z modernim šolskim programom. Poleg političnega delovanja, skupaj s Prežihovim Vorancem in drugimi, je tudi zbiral in urejal slovensko ljudsko izročilo. S tega področja je napisal več pomembnih knjig, od katerih je najbolj priljubljena zbirka koroških ljudskih pripovedk in Slovencem dobro poznana Mojca Pokrajculja. Najobsežnejši pa je njegov opus s področja narodopisja.

Napisal je prvo povojno čitanko, ki pa so jo njegovi partijski kolegi prepovedali in takoj po izidu poslali v razrez.Prijateljeval je tudi s slovenskimi intelektualci, ki so naivno hoteli sestavljati opozicijo povojni partiji. To ga je pripeljalo v zapor in kasneje, ob resoluciji informbiroja, še na Goli otok.

Portret sestavljajo pogovori z ljudmi, ki poznajo njegovo delo, z meščani Mežice, ki se ga spominjajo, in drugimi.