Vikendov TV namig: Zadnji udarec kladiva, TVS 1 ob 23.20

Film o odraščanju, ki po slogu močno spominja na stvaritve bratov Dardenne. Viekndova ocena: 4 (od 5)

Objavljeno
02. december 2016 13.25
M. K., Vikend
M. K., Vikend

Le dernier coup de marteau. Francija, 2014. Režija: Alix Delaporte. Igrajo: Romain Paul, Clotilde Hesme, Grégory Gadebois. Drama. 82 minut.

Viktor je nadarjen nogometaš, najstnik, ki z bolno materjo živi v prikolici na obrobju Montpellierja. Družbo jima dela prisrčna španska družina s hčerko Luno, ki je Victorju zelo pri srcu. Pomanjkanju navkljub nenavadna skupnost živi polno in radostno življenje.

Nekega dne Viktor bolj po naključju vstopi v mestno operno hišo. Čeprav ne ve nič o glasbi, ga začara. Kot da bi imel nek poseben dar. Naveže se na dirigenta Samuela, ki tam po dolgih letih odsotnosti na oder postavlja Mahlerjevo šesto simfonijo.

Sčasoma Viktor začne med seboj povezovati dogodke in časovnice iz preteklosti. Bi bil lahko Samuel njegov oče, ki ga ni nikoli spoznal? Naj z njim oddide po svetu in nadoknadi izgubljeno ali naj ostane ob umirajoči materi? Naj sledi svoji ljubezni do Lune, ki jo francoska policija izžene iz države? Naj razvija svoj nesporni glasbeni talent ali naj sprejme mamljivo ponudbo večjega nogometnega kluba?

Kopica negotovosti pahne Viktorja v precej globoko krizo, krizo, ki bo od jeznega in trmastega najstnika zahtevala preobrazbo v odgovornega mladega moškega.

Odlična drama, posneta v verističnem slogu in z izjemno glasbeno podlago, je bila premierno predvajana na festivalu v Benetkah leta 2014.

Opozorilo: Mlajši otroci naj si program ogledajo s starši oziroma skrbniki.