Vikendov TV namig: Živeti Kamen, TV SLO 1 ob 20.55

Dokumentarni film o odnosu med Kraševcem in kraškim kamnom.

tor, 16.02.2016, 16:00

Zanimivosti:

Režiser Jurij Gruden nam je povedal, da je snemanje filma potekalo v vseh letnih časih. Snemali so od Lipice do Ogleja s poudarkom na Nabrežino.

V Nabrežini je kamnolom, ki so ga izkoriščali že Rimljani in s kamnom gradili Oglej, Trst in Čedad. Kasneje, ko se je ob graditvi železnice Trst-Dunaj leta 1857 nabrežinsko kamnoseštvo razbohotilo, so s kamnom gradili tudi parlament na Dunaju.

Slovenija, 2014. Scenarij: Rafael Vončina, Jurij Gruden. Režija: Jurij Gruden. Dokumentarni film. 50 minut.

Film je intimna zgodba o odnosu med Kraševcem in kraškim kamnom, ki se vzpostavlja skozi dvatisočletno zgodovino. Vanjo se vpletajo nuja po preživetju, tradicija, kultura, šport, prosti čas in zabava. Avtorja v filmu zanima predvsem odnos med minljivim človekom in večnim kamnom v naših življenjih. Kraševcu je kamen pomenil vsakdanji kruh in marsikomu ga še danes. V kamnolomu je moral vedno popustiti kamen, da bi preživel človek. A na koncu zmaga kamen. Ta ostane. A tudi kamen je dobil konkurenta - železobeton.Zgodbe v filmu pripovedujejo ljudje, katerih življenje oblikuje kamen posredno ali neposredno. To so Kraševci sami, kamnoseki, gradbeniki, pesniki in »naše« none.

Prijavi sovražni govor