Vikendov TV namig: Živeti za strast, TV SLO 2 ob 20.00

Dokumentarni film o plezalcu Wieslawu Stanislawskem.

tor, 23.02.2016, 15:00
Zanimivosti:

Film Živeti za strast je na lanskem Festivalu gorniškega filma v Domžalah dobil nagrado Televizije Slovenija, poleg tega je nagrade dobil še na desetih drugih festivalih.

Poljak iz Lubina Wieslaw Stanislawski (1909-1933) se je pri štiriindvajsetih letih s soplezalcem Witoldom Wojnarjem smrtno ponesrečil med plezanjem v Tatrah. Pokopan je v Varšavi.

Žit' pre vašen. Slovaška, 2014. Scenarij in režija: Pavol Barabáš. Nastopata: Michal Sabovčík, Adam Kadlečík. Dokumentarni film. 60 minut.

Pred 90 leti je Wieslaw Stanislawski preplezal številne nove, zahtevne smeri v največjih stenah slovaških Tater. Z navadno konopljeno vrvjo okrog pasu je plezal z neverjetno strastjo in željo. Dva prijatelja se v trdi zimi podata po njegovih stopinjah in smereh, ki še danes veljajo za težke. V boju s plazovi in mrazom dojameta njegovo sporočilo: največ boš dosegel, če boš stvar počel z vsem srcem.

Pavol Barabáš je cenjen slovaški režiser gorniškega filma in nasploh snemanja v skrajnih okoliščinah. Zato posnetki gora in podviga dveh alpinistov jemljejo dih. Žal pa vmesni intervjuji s teoretiki, ki govorijo o Stanislawskem, malo pokvarijo tempo filma.

Prijavi sovražni govor