Vikendov TV namig: Zmagovalec, Pop TV ob 22.55

Zgodba o ekipi zgub, ki ji uspe zaradi srčnosti, je klasika športnih dram, a je prikazana tako, da se zdi, kot bi jo gledali prvič. Vikendova ocena: 4 (od 5)

Objavljeno
29. januar 2016 16.44
I. H., Vikend
I. H., Vikend

Moneyball. ZDA, 2011. Režija: Bennett Miller. Igrajo: Brad Pitt, Jonah Hill, Philip Seymour Hoffman, Robin Wright, Chris Pratt, Stephen Bishop. Biografska športna drama. 133 minut.

Drama temelji na resnični zgodbi o Billyju Beanu. Nekoč obetavnemu zvezdniku bejzbola ni uspelo izpolniti pričakovanj na igrišču, zato je tekmovalnost usmeril v menedžment. V nezavidljivih razmerah skuša sestaviti moštvo za novo sezono z uporabo računalniške statistične analize. Metoda je revolucionarna.

Kako ustvariti (še posebno za gledalce zunaj ZDA) zanimiv film o bejzbolu in statistiki, ki se ne osredotoča na ekipo srčnih igralcev, ampak na direktorja kluba? Režijo zaupati nekomu z umetniškim pedigrejem in v glavno vlogo postaviti priljubljenega zvezdnika. Režiser Bennett Miller je po Capotu tako znova ustvaril zanimiv film.

Zgodba o ekipi brez denarja, ki se ji uspe z inovativnim konceptom in srčnostjo prebiti z dna lestvice na sam vrh, je klasika športnih dram, a je v Zmagovalcu prikazana tako drugače, da se zdi, kot da bi jo gledali prvič. Pomembno vlogo vsekakor igrata fotografija in montaža, še bolj pa prepriča Brad Pitt, ki mu uspe odigrati eno najboljših vlog v karier. Odličen je tudi Jonah Hill (Komiki, Super hudo, Napumpana). Tudi on »odloži« svojo komičnost in se spremeni v resničnega človeka.