Vikendova kritika: Jupiter v vzponu ★★★

Osupljivo velikopotezno neumen spektakel je vsaj paša za oči.

Objavljeno
13. februar 2015 18.13
Igor Harb, Vikend
Igor Harb, Vikend

Mila Kunis igra čistilko, ki se je po naključju rodila z enakim DNK-jem kot pokojna kraljica vesolja in je torej upravičena do dedovanja številnih planetov, tudi Zemlje. S tem seveda pokvari načrte treh sprtih dedičev, ki nad njo pošljejo vesoljske lovce. Če ste torej pripravljeni slediti temu zapletu in vas v ZF fantastično bolj navdušuje kakor znanstveno, potem je Jupiter v vzponu film, ki vam bo všeč.

Wachowska sta si elemente zgodbe, estetiko in tudi kar cele scene izposodila iz palete kultnih in priljubljenih ZF-klasik, zanimiv kolaž pa nadgradila s konsistentno vizualno podobo. Gledalec tako ne dobi občutka, da gleda različne filme, ko spremlja junake od vesoljskega spopada med čikaškimi nebotičniki do obiska palače, ki je videti kot Razendel v Gospodarju prstanov.

Potem so tukaj bitka na rafineriji, ki jo bo ravno razneslo (v osrčju Jupitrovega orkana), vesoljski spopad kot iz Zvezdnih stez in celo poroka kot v Flashu Gordonu, a najbolj zabaven je obisk s Coruscantom iz Vojne zvezd navdihnjenega planeta, ki je začinjen z birokratsko moro Brazila.

Zgodba je nedvomno pretirano kompleksna in precej plehka, večina junakov ne preseže klišejev, okrog katerih so bili ustvarjeni, sicer dodelane akcijske scene pa se kljub navdušujočim posebnim učinkom (ki v slovenski distribuciji žal niso v 3D) nekoliko vlečejo. A energična in privlačna zasedba vse te neumnosti poda prepričljivo, kar še posebej velja za negativca Balema v podobi oskarjevskega kandidata Eddija Redmayna, tako da je film predvsem zabaven.

Nedvomno sta brata Wachowski ciljala na določeno mero humorja, najbrž nekaj podobnega Petemu elementu, a učinek je bliže absurdu filmov G.I. Joe. To sicer ni nujno slabo, saj sta ustvarila obrtniško veliko bolj dodelan in navdušujoč izdelek, ki bi ob pravilnem trženju lahko našel občinstvo v kinu, a ga bo žal moral iskati po spletnih videotekah in televiziji.

Ob tako bizarni zasnovi in estetski izvedbi lahko računajo vsaj na nočne ptice.

***

Ste si film že ogledali? Kaj menite o njem? Komentirajte spodaj.