Vikendova recenzija: Chappie ★★★

Surov talent režiserja ni dovolj, ne koristi pa niti, kadar imajo igralci zgolj glasbeni talent.

Objavljeno
12. marec 2015 19.49
Igor Harb, Vikend
Igor Harb, Vikend

»Ne znam si predstavljati nič bolj dolgočasnega, kot je branje knjige,« je pred kratkim v intervjuju za britansko revijo Total Film izjavil južnoafriški režiser in scenarist Neill Blomkamp. Razložil je še, da mu je vizualna komponenta zgodbe najpomembnejša in da pri filmih opazuje predvsem njihovo podobo, medtem ko vsebine za filme črpa iz novic.

To razmišljanje se vse bolj odseva tudi v njegovi filmografiji, saj je atraktivne, predvsem akcijske scene in na prvo žogo predstavljene ideje družbenega razvoja postavil krepko pred kakršnokoli subtilnost pri pripovedovanju zgodbe ali razvoju likov.

V filmu Chappie tako spoznamo kul robota, ki mu programer Deon vstavi testno umetno inteligenco, a ga po spletu okoliščin prepusti neotesanim in nadležnim gangsterjem, ki ju upodobita južnoafriška glasbenika Die Antwoord. Kot posledica nekakšnega meta pristopa in ugotovitve, da Yo-Landi in Ninja pač ne znata igrati, sta v filmu prisotna kot različici odrskih osebnosti, ki sta ju zgradila; nekako tako kot če bi Klemen Klemen igral tipa z nezdravim odnosom do žensk in alkohola.

To ni nujno zgrešen način pripovedovanja zgodbe o razvoju umetne inteligence, a Blomkamp neprepričljiv tok zgodbe in naključno logiko delovanja sveta bližnje prihodnosti dodatno obremeni z nekonsistentno družinsko dramo. Ko mu notranjih trenj med protagonisti ne uspe več zadrževati, pa nadnje pošlje dve karikaturi negativcev in katastrofo reši s popolno prekinitvijo vezi z znanstvenim delom ZF.

Vse kaže, da je bil z nominacijo za oskarja okiten Blomkampov prvenec Okrožje 9 podobno naključen uspeh kot kultni Donnie Darko Richarda Kellyja: film s toliko potenciala za drugačne pristope k pripovedovanju zgodb, da se nihče ne obregne ob številne napake.

Pri naslednjih projektih pa se pokaže, da surovi talent preprosto ni dovolj. No, Chappie je vsekakor vizualno privlačen in upajmo, da bo Blomkamp za svoj naslednji film, Osmi potnik 5, našel dobrega scenarista.

 

***

Ste si film že ogledali? Kaj menite o njem? Komentirajte spodaj.