Vlada potrdila filmski program

Na današnji seji vlade so sprejeli dolgo pričakovani filmski program in s tem končali agonijo filmarjev.

Objavljeno
02. avgust 2012 19.22
Tina Lešničar, kultura
Tina Lešničar, kultura

Včeraj smo v članku z naslovom Na sledi filmskemu denarju kot v detektivki temeljito popisali zamujanje pogodbenih denarnih izplačil na filmskem področju in se spraševali kdo zadržuje filmski denar? Filmarji so bili v zadnjem času od pristojnih deležni najprej molka, nato pa jim je ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) začelo le dajati bolj konkretne datume, kdaj naj bi dobili svoj denar, a se jih žal ni držalo.

Danes pa je vlada na 25. redni seji le obravnavala predlog finančnega načrta in programa dela Slovenskega filmskega centra, javne agencije (SFC) za leto 2012 in ga sprejela. Tako se je končala agonija filmskih ustvarjalcev, ki so pol leta filme snemali na dolg.

S podpisom pogodbe, ki se bo med ministrstvom in SFC vršila danes, bo filmski center torej končno prišel do pogodbenega denarja za tekoče filmske projekte in lahko začel pripravljati razpis za subvencioniranje novega filmskega programa.

Ko bodo poravnane obveznosti za nazaj - med upnike bo SFC po napovedi direktorja Jožka Rutarja kmalu razdelil 1,4 milijona evrov - si lahko kmalu obetamo tudi nov programski razpis, katerega skupna višina sredstev znaša 4.586.542 evrov. Od tega bodo 700 tisoč evrov razdelili med izbrane filme v sklopu razpisa za avdiovizualno produkcijo, ki ga je filmski center v izvajanje prevzel od ministrstva za kulturo.

Natančnejšo razlago sprejetega predloga so popisali na vladni spletni strani, kjer so zapisali, da so v filmski finančni načrt vključena tudi paritetna sredstva za izvajanje storitev Media Deska (25.000), prihodki od prodaje blaga in storitev (182.000), 48.000 evrov bodo namenili financiranju dokončanja filmskega programa še iz leta 2009, del denarja pa namenili organiziranju festivalov, programom za filmsko vzgojo in sofinanciranju digitalizacije art kinematografov.