Vlada še enkrat proti imenovanju Jožka Rutarja

Na današnji seji je Vlada RS zavrnila predlog Sveta Slovenskega filmskega centra, da za vršilca dolžnosti direktorja te javne agencije imenuje Jožka Rutarja.

Objavljeno
30. junij 2016 16.01
Ž. L.
Ž. L.

Vlada RS na današnji seji ni imenovala predlaganega kandidata za vršilca dolžnosti Slovenskega filmskega centra Jožka Rutarja, Svetu Slovenskega filmskega centra pa je naložila, naj čim prej, a najpozneje do torka, 5. julija, predlaga drugega kandidata.

Spomnimo, da je imela vlada že pred tednom dni v obravnavi sklep o imenovanju Jožka Rutarja za direktorja filmskega centra, vendar pa Rutarja, ki je agencijo vodil zadnjih pet let in bil edini kandidat, ki se je prijavil za to mesto, ni imenovala. Razloga za svojo odločitev ni sporočila.

Ker je z današnjim dnem Jožku Rutarju potekel mandat, je moral svet agencije vladi čim prej sporočiti kandidata za vršilca dolžnosti. Svet pa se je z dvema glasovoma proti in petimi na torkovi seji odločil, da tudi za vršilca dolžnosti predlaga Rutarja.

Dogajanje je močno razburilo filmske ustvarjalce, ki so v torek zaradi nastalih okoliščin sklicali tiskovno konferenco, na ministra za kulturo Toneta Peršaka pa javno naslovili štiri vprašanja. Minister in predstavniki filmskih strokovnih združenj naj bi se sicer sestali 5. julija.

Medtem pa je svet agencije že pripravil besedilo novega javnega natečaja za mesto direktorja filmskega centra, ki bo jutri objavljen tako v uradnem listu kot na spletni strani filmskega centra. Rok za oddajo vlog je 1. avgust 2016.