Volk z Wall Streeta preveč nagravžen za oskarje?

Film, v katerem igra tudi Katarina Čas, med kritiki žanje odlične ocene, je nekatere člane ameriške akademije razjezil.

Objavljeno
24. december 2013 15.47
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Najnovejši film Martina Scorseseja Volk z Wall Streeta, v katerem so glavne vloge dosegli Leonardo DiCaprio, Jonah Hill in Matthew McConaughey, eno stranskih pa Katarina Čas, je že obveljal za film, ki s triurnim maratonom prizorov z drogami, seksom in drugimi ekscesi iz biografije finančnika Jordana Belforta ostro razdvaja.

To se je izkazalo na uradni projekciji filma v Los Angelesu za člane akademije, ki bodo odločali o skorajšnji razglasitvi nominacij za prihajajoče oskarje. Kot poročata mednarodni tisk - denimo Huffington Post ali Guardian - in tukajšnja STA, je film nekatere starejše člane tako razjezil, da je moral Scorsese po projekciji - ko se jim je pridružil na predvidenem pogovoru - poslušati vzklike »Sram te bodi!«.

Novica o tem izhaja iz TheWrap, medija, specializiranega za holywoodske novice, v katerem so prvi povzeli besede ene članic akademije s Facebooka. Namreč 75-letne Hope Holiday, igralke, znane iz komedij Apartma ali Sladka Irma Billya Wilderja: »Volk z Wall Streeta je bil včeraj za volivce na akademiji mučenje. Triurno mučenje z neskončnim nagnusnim sranjem, projekciji pa je sledil pogovor, ki smo ga mnogi zapustili. Odprla so se vrata dvigala in vstopili so Leonardo D., Martin S. ter nekateri drugi. Neki scenarist je stekel k njim in začel kričati, naj jih bo sram in da je film nagnusen.«

Ker je Holidayeva pomislila, da bo sledil prepir, je hitro ušla po stopnicah in akademijo zapustila. V svoji izjavi je sicer priznala, da so nekateri člani akademije tudi ploskali.

Izjava predstavnika Paramounta - producenta filma - za TheWrap je sicer drugačna. Povedal je, da na Scorseseja ni nihče neposredno kričal, a da mu je »neka oseba« dala negativen komentar.

Volk z Wall Streeta sicer ni prvi Scorsesejev film, ki razdvaja. Spomnimo se na Zadnjo Kristusovo skušnjavo iz leta 1988, ki je nekatere izjemno razburila, še preden je bila končana, ali na njegov Casino iz leta 1995, ki so ga na podobni projekciji za člane akademije deklarirali za »umazanega«.

Kako se bo film pri odločitvah za prihajajoče nominacije obnesel v resnici in ali bo nemara Scorsese sploh lahko kandidiral za svojega drugega režiserskega oskarja, bo sicer znano kmalu, že 16. januarja. Film so pred uradno projekcijo na ameriški filmski akademiji mnogi postavljali v vrh prihajajoče tekme za zlate kipce, na Filmskem inštitutu pa so ga označili za enega izmed desetih najboljših letošnjih filmov.

Da so »profesionalci« akademije pogosto otročji in v odločitvah vihravi, je zapisal tudi kritik Cinema Blenda, ki se sprašuje, kaj neki bi lahko sprožilo verbalen napad na režiserja. Nemara kader z moškim masturbiranjem? Ali tisti, v katerem povlečejo narkotike kar iz ženskih rodil? Ali morda zato, ker je Volk z Wall Streeta prvi triurni film, ki se začne z metanjem pritlikavca v tarčo?